Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Resveratrol       Gewrichten       Phytopreparaten       Blessures    

1 0 - 1 2 - 2 0 0 8

  Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien (Spine. 2008 Nov 15;33(24):2586-95.)
Resveratrol
Voor de tussenwervelschijven is resveratrol [structuurformule hiernaast] een anabool. Dat ontdekten onderzoekers van Rush University Medical Center in Chicago door proeven op tussenwervelschijven van koeien. Resveratrol, een stof die van nature voorkomt in druiven en pinda's en populair is onder levensverlengers, beschermt misschien de tussenwervelschijven van mensen die hun rug zwaar belasten.
De tussenwervelschijven - je ziet ze hiernaast - bestaan uit een ring en een binnenkant. De ring, de anulus fibrosus,
Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien
is gemaakt van collageen en is taai. Daarbinnen zit de nucleus pulposus, en die is zacht. Hij bestaat uit proteoglycanen, vooral uit aggrecan.
Ouderdom, belasting door fysiek werk en sport beschadigen de tussenwervelschijven. Mensen die rondlopen met een chronische pijn in hun onderrug hebben vaak versleten tussenwervelschijven. Omdat we dan praten over meer dan tien procent van de bevolking, zoeken onderzoekers ijverig naar middelen die de tussenwervelschijven herstellen. Resveratrol, een plantaardige stof die in de cel levensverlengde enzymen aanschakelt, is een kandidaat.
Slijtage van ruggenwervels is deels het gevolg van onstekingsprocessen. Die worden aangewakkerd door ontstekingseiwitten als interleukine-1 [IL-1]. In de cellen van de tussenwervelschijven wordt de afbraak van het weefsel in gang gezet door enzymen als MMP-13 en ADAMTS-4. Die hebben het vooral gemunt op het aggrecan in de binnenkant van de schijf.
Hoe groter het vlekje in de figuur hieronder, hoe meer van het katabole MMP-13 vonden de onderzoekers in de harde anulus fibrosus [AF] en de zachte nucleus pulposus [NP].

Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien

1: Onbehandelde tussenwervelschijven; 2: behandeld met IL-1 10 ng/ml; 3: bFGF 10 ng/ml; 4: IL-1 + RSV 200 microM; 5: bFGF + RSV 200 microM; 6: IL-1 + IL-1Ra 100ng/ml; 7: bFGF + IL-1Ra 100ng.
Resveratrol remt de vorming van het katabole enzym.
Hieronder zie je het effect van resveratrol op de accumulatie van proteoglycan in de NP-cellen. Resveratrol verdubbelde die. Toevoeging van ontstekingseiwitten als IL-1 verandert weinig aan dat stimulerende effect.

Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien

De accumulatie van proteoglycan werd voor een deel veroorzaakt doordat de cellen meer proteoglycan gingen aanmaken. De onderzoekers meetten die aanmaak via de opname van gemerkt zwavel in proteoglycanmoleculen. Weer blokkeert resveratrol het effect van ontstekingseiwitten.

Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien

Dus wie-weet: misschien kun je door suppletie met resveratrol je tussenwervelschijven beschermen tegen de aanslag die je daarop pleegt door te squatten en te deadliften. En misschien zijn mensen met rugklachten gebaat bij resveratrolsuppletie.
Nu we toch aan het speculeren zijn: zouden mensen die veel fenolen als resveratrol consumeren minder vaak rugklachten hebben? Dat zou een interessante, zij het ietwat krankzinnige, epidemiologische studie zijn.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken