Opgeladen: 25-5-2016
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Arachidonzuur
Translation: Arachidonic acid boosts anabolic stimulus of strength training (19-8-2016)

Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining

Bodybuilders die dagelijks anderhalve gram arachidonic acid in de vorm van een supplement binnenkrijgen versnellen hun spieropbouw. Ze worden sneller sterker en sneller dan bodybuilders die geen arachidonic acid gebruiken. Dat schrijven Amerikaanse bewegingswetenschappers in PLoS One. Volgens hun onderzoek versterkt het vetzuur de anabole prikkel van krachttraining op moleculair niveau.

Arachidonic acid
Arachidonic acid zit in kleine hoeveelheden in onze voeding. Het is een omega-6-vetzuur dat het lichaam aanmaakt door omzetting van andere omega-6-vetzuren. Arachidonic acid fungeert vervolgens weer als grondstof voor de biosynthese van ontstekingsfactoren - en die spelen weer een rol bij spiergroei.

Anabolenexpert en supplementenmaker William Llewellyn is de geestelijke vader van de theorie dat krachtsporters meer spieren en kracht kunnen opbouwen als ze meer arachidonic acid binnenkrijgen. Zijn bedrijf Molecular Nutrition produceert daarom het supplement X-Factor, dat arachidonic acid bevat.

Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining
In hun humane studie gaven de onderzoekers 15 mannelijke studenten, die al geruime tijd aan krachttraining deden, gedurende 8 weken dagelijks 1.5 gram arachidonic acid. Een vergelijkbare controlegroep kreeg een placebo.

Het supplement dat de onderzoekers gebruikten was X-Factor. Molecular Nutrition sponsorde het onderzoek.

De dierstudie duurde 8 dagen. De onderzoekers gaven de dieren oraal een equivalent van de humane dosis. De onderzoekers imiteerden krachttraining door de spieren van hun labratten door electrische pulsen te laten samentrekken.

Humane studie
In 2014 presenteerden de onderzoekers de uitkomsten van hun humane studie als een poster. Meer daarover lees je hier.

Ten overvloede snaaiden we de onderstaande drie figuren uit de PLoS One-studie, die nog eens de belangrijkste uitkomsten van de humane studie samenvatten. Zoals je ziet vergrootte arachidonic acid de maximaalkracht bij het bankdrukken en de leg-press, de vetvrije massa en de power [zeg maar: de snelheid] die de proefpersonen op de cyclometer konden ontwikkelen.

Grijze balken: arachidonic acid-groep; witte balken: placebogroep.


Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining

Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining

Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining


Dierstudie
In de spieren van de proefdieren die arachidonic acid hadden gekregen vonden de onderzoekers niet alleen een verhoogde synthese van spiereiwit [Muscle Protein Synthesis], maar ook meer geactiveerd Akt. Akt is een anabool signaalmolecuul. Bovendien verhoogde arachidonic acid de aanmaak van de anabole moleculen myoD en myogenin.

Non-Ex CTL = ongetrainde spiergroep, placebo; Ex CTL = getrainde spiergroep, placebo; ARA Non-Ex = ongetrainde spiergroep, arachidonic acid; ARA Ex = getrainde spiergroep, arachidonic acid.


Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining

Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining


Conclusie
"Our findings suggest that arachidonic acid supplementation can positively augment strength-training induced adaptations in resistance-trained males", concluderen de onderzoekers. "However, chronic studies at the molecular level are required to further elucidate how arachidonic acid combined with strength training affect muscle adaptation."

Bron:
PLoS One. 2016 May 16;11(5):e0155153.

Meer:
Krachtsporters worden sterker en gespierder door 1500 mg arachidonzuur per dag (15-7-2014)
Celstudie: meer arachidonzuur, meer spiergroei (11-3-2013)
Arachidonzuur voor meer sprintvermogen (29-11-2007)


Suppletie met ribose versnelt progressie bodybuilders
Stukje uit 2003. Nu, dertien jaar later, weten we nog steeds niet wat we nu precies van ribose moeten vinden...

The effects of amino acid supplementation on hormonal responses to resistance training overreaching
Text book study van "de" William Kraemer. Kreeg je nog niet zo lang geleden als student bewegingswetenschappen in je reader.

Voorgesplitst eiwit PeptoPro tijdens krachttraining stimuleert spiergroei
Nederlands onderzoek.