15.07.2014

Krachtsporters worden sterker en gespierder door 1500 mg arachidonzuur per dag

Pluk een bodybuilder uit de gym, en geef hem een pot vol capsules met het vetzuur arachidonzuur. Laat hem daarvan elke dag 1500 mg slikken, en kom 2 maanden later terug. Dik kans dat hij dan anderhalf kilo spiermassa zwaarder is.

Arachidonzuur
Arachidonzuur

PGF-2-alpha
Arachidonzuur - in het Engels: arachidonic acid - [bovenste structuurformule] is een n-6-vetzuur dat het lichaam aanmaakt uit linolzuur, maar dat ook in kleine hoeveelheden in de voeding zit. Arachidonzuur is een precursor van prostaglandins zoals PGE-2 en PGF-2-alpha [onderste formule], ontstekingsfactoren die vrijkomen in spierweefsel als je getraind hebt, en die een sleutelrol spelen bij de groei en ontwikkeling van spieren.

William Llewellyn formuleerde jaren geleden de theorie dat suppletie met arachidonzuur krachtsporters kan helpen aan meer spiergroei. Hij verwierf het patent op dat idee [US 20040102519 A1] en zette arachidonzuur op de markt als sportsupplement. Meer over de spierversterkende werking van arachidonzuur lees je hier.

Proefopzet
Het afgelopen weekeinde presenteerden onderzoekers van de University of Tampa op de jaarlijkse bijeenkomst van de National Strength and Conditioning Association in Las Vegas een poster over de effecten van arachidonzuur op 15 krachtsporters, die gedurende 8 weken dagelijks 1500 mg arachidonzuur slikten. Een even grote controlegroep slikte een placebo. De proefpersonen waren gemiddeld 20 jaar oud.

De proefpersonen volgden hetzelfde trainingsschema. Ze trainden 3 keer per week.

Meer spieren, meer kracht
De proefpersonen die arachidonzuur gebruikten wonnen anderhalve kilo lean body mass tijdens de studie. Bij de sporters in de placebogroep gebeurde praktisch niets.


Jonge krachtsporters worden sterker en gespierder door 1500 mg arachidonzuur per dag


Volgens scans werden quadriceps van de proefpersonen in de arachidonzuurgroep 0.47 cm dikker. Bij de placebogroep was dat ongeveer de helft.


Jonge krachtsporters worden sterker en gespierder door 1500 mg arachidonzuur per dag


Het gezamenlijke maximale gewicht waarmee de proefpersonen die arachidonzuur hadden gekregen konden bankdrukken en leg-pressen nam in de arachidonzuurgroep toe met 110 kilo. De placebogroep kwam niet verder dan 76 kilo.


Jonge krachtsporters worden sterker en gespierder door 1500 mg arachidonzuur per dag


Conclusie
"These results suggest that this arachidonic acid can positively augment adaptations in strength, and skeletal muscle hypertrophy in resistance-trained men", concluderen de onderzoekers. "Athletes and everyday individuals looking to maximize their body composition, strength, and power could use arachidonic acid as an ergogenic aid."

Bron:
Jacob Ormes, Matthew H. Sharp, Jordan M. Joy, Ryan P. Lowery, Sean A. McCleary, Kevin Shields, Jeremy Silva, Jacob Rauch, John Georges, Michael D. Roberts, Jacob M. Wilson. Effects of Arachidonic Acid Supplementation on Skeletal Muscle Mass, Strength, and Power. Poster, presented at NSCA National Conference 2014, Las Vegas, July 9-12.

Meer:
Celstudie: meer arachidonzuur, meer spiergroei (11-3-2013)
Arachidonzuur voor meer sprintvermogen (29-11-2007)