Opgeladen: 14-9-2016
Opgeborgen in: Anabolen & studies, Anabolen & risico's
Translation: No translation yet

Anabolengebruik vermindert gevoeligheid voor insuline

Farmacologische bodybuilders reageren minder goed op insuline dan naturelbodybuilders. En als die farmacologische bodybuilders stoppen met gebruik, dan verbetert hun insuline-gevoeligheid niet. Dat ontdekten endocrinologen van de universiteit van Herlev in Denemarken. De Denen presenteerden hun studie op het jaarcongres van de European Association for the Study of Diabetes, dat op dit moment plaatsvindt in München.

Studie
De onderzoekers keken in drie groepen mannen die jonger waren dan 50 jaar naar het effect van anabolengebruik op de vetmassa in de buikholte en de gevoeligheid voor insuline.

De ene groep bestond uit 37 mannen die anabolen gebruikten, de tweede groep bestond uit 33 mannen die 2-3 jaar geleden waren gestopt met de anabolica, de derde groep uit 30 mannen die nooit anabolen hadden gebruikt. Alle mannen trainden geregeld met gewichten. Professionele bodybuilders deden niet mee aan het onderzoek.

De onderzoekers onderwierpen de mannen 's ochtends vroeg, nog voordat ze hadden gegeten, aan de oral glucose tolerance test: ze dienden de mannen glucose toe, en keken vervolgens hoe snel die glucose gedurende twee uur uit de bloedbaan verdween. Zo konden de Denen berekenen hoe goed de cellen van de bodybuilders op insuline reageerden.

De Denen gebruikten daarvoor de Matsuda-index. Hoe hoger die is, hoe beter. Bij een index lager dan 3 beginnen artsen zich zorgen te maken. Bij een index van 2.5 of lager ben je waarschijnlijk diabeet.

Resultaten
Je ziet hieronder dat de gebruikers en ex-gebruikers minder gevoelig waren voor insuline dan de naturelbodybuilders. Tegelijkertijd hadden de gebruikers wel meer spieren en minder vet dan de nooit-gebruikers. Met zo'n lichaamssamenstelling zou je verwachten dat ze juist een hogere gevoeligheid voor insuline zouden hebben. Niet dus.


Anabolengebruik vermindert gevoeligheid voor insuline


Anabolengebruik vermindert gevoeligheid voor insuline


Anabolengebruik vermindert gevoeligheid voor insulineMet scans bepaalden de Denen bovendien hoeveel vet de mannen rond hun organen hadden zitten. Orgaanvet - heet ook wel buikvet of visceraal vet maakt ontstekingseiwitten aan die de werking van insuline verminderen. De gebruikers en ex-gebruikers hadden meer visceraal vet dan de naturelatleten.


Anabolengebruik vermindert gevoeligheid voor insulineHoe meer buikvet de mannen hadden, hoe minder gevoelig waren ze voor insuline.

De onderzoekers ontdekten dat ook de hoeveelheid onderhuids vet in de midsectie de gevoeligheid voor insuline verminderde. Vooral de ex-gebruikers hadden veel onderhuids vet rond hun middel.


Anabolengebruik vermindert gevoeligheid voor insulineConclusie
"The current data suggest that a history of anabolic steroids misuse leads to impaired insulin sensivity, even several years after steroids cessation, compared with healthy controls who had never used anabolic steroids", vertelden de Denen. "This effect could be mediated by increased visceral adipose tissue as the primary metabolically active fat tissue."

De onderzoekers verklapten alvast dat ze misschien ook al hebben ontdekt hoe anabolica de groei van vet in de midsectie stimuleren.

"We have worked further on the data and found that both the higher visceral fat and impaired insulin sensitivity could be caused by reduced levels of the cardiac natriuretic peptides, which are predominantly known as key regulators of water and sodium stability in the cardiovascular system", vertelden ze. "Our results show these cardiac peptides are clearly suppressed by anabolic steroids and additionally that reduced levels are linked with impaired insulin sensitivity."

Ongerust?
Als je anabolen gebruikt, en niet helemaal gerust bent op de endocrinologische gevolgen daarvan, neem dan contact op met de endocrinoloog Pim de Ronde. Hij heeft nog steeds de mogelijkheid om je in het kader van de Haarlem-studie kostenloos te onderzoeken. Meer daarover lees je hier.

Bron:
MedicalXPress.com September 13, 2016.

Meer:
In vitro-studie: testosteron houdt vetcel klein (21-1-2007)


Nigella sativa, een plantaardige insulinevervanger
Ook in hele redelijke doses. Dierstudie.

Aroniabessen bestrijden buikvet

Het humane equivalent van de beproefde dosis: 2300 milligram extract per dag.

Diosgenin imiteert werking insuline in spiercellen
Dierstudie.