Opgeladen: 10-2-2018
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Myostatineremmers
Translation: Anabolic effect of blood pressure drug losartan due to myostatin inhibition (11-2-2018)

Anabole werking van bloeddrukverlager losartan gevolg van remmen myostatine

Soms worden mensen die bloeddrukverlagers slikken fitter en sterker, en breken bovendien minder snel spierweefsel af. Dat gebeurt bij de ene bloeddrukverlager wel, en bij de andere niet. Deense onderzoekers, die bij gezonde mannen het effect van het bloeddrukmedicijn losartan op de spieren bestudeerden, hebben achterhaald hoe de spierversterkende werking van dat middel in elkaar steekt: losartan is een myostatineremmer.

Losartan & spieren
Losartan verlaagt de bloeddruk doordat het de angiotensin II receptor type 1 [AT1R] blokkeert. Die receptor is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor angiotensin II, een bloeddrukverhogend eiwit dat het lichaam zelf aanmaakt.

Anabole werking van bloeddrukverlager losartan gevolg van remmen myostatine
In 2002 schreven Amerikaanse onderzoekers in The Lancet dat losartan bij verzwakkende ouderen spierverlies tegenging. [Lancet. 2002 Mar 16;359(9310):926-30.] In die studie volgden de onderzoekers een groep oudere vrouwen drie jaar, en in die periode nam de kracht die de vrouwen op een leg-extensionmachine af met 4 kilo. Slikten de vrouwen losartan, dan was dat slechts 1 kilo. Andere bloeddrukverlagers hadden geen noemenswaardig effect op de spierkracht.

Deense onderzoekers, verbonden aan het Institute of Sports Medicine Copenhagen, wilden achterhalen hoe dat positieve effect van losartan op de spiermassa precies in elkaar steekt.

Studie
De onderzoekers verdeelden 28 gezonde mannen van 64-90 jaar in twee groepen. De ene groep slikte een kleine drie weken elke dag 100 milligram losartan. De andere groep kreeg een placebo.

Vlak voordat de toedieningsperiode begon en halverwege moesten de mannen hun benen trainen op een leg-extensionmachine. Voor en na die training haalden de onderzoekers meerdere keren spiercellen weg uit de beenspieren van de mannen - en bestudeerden die.

Resultaten
In de dagen na de workout recruteerden de spiervezels van de proefpersonen nieuwe cellen. Dat waren er meer bij de proefpersonen in de losartangroep dan bij de proefpersonen in de placebogroep.


Anabole werking van bloeddrukverlager losartan gevolg van remmen myostatine


Het waren vooral de type-1-spiervezels die reageerden op de bloeddrukverlager.

De onderzoekers keken in de spiercellen van de mannen naar de activiteit van tientallen genen die anabole processen in spieren aansturen. Op vrijwel geen van die genen had losartan effect. De enige uitzondering was het gen voor myostatine. Dat ging minder hard werken door losartan.


Anabole werking van bloeddrukverlager losartan gevolg van remmen myostatine


Dat verklaart misschien de anabole werking van losartan, denken de onderzoekers. Myostatine is een eiwit dat spiergroei afremt.

Conclusie
"This is the first study to investigate the potential of blocking the AT1R to modulate the response of skeletal muscle to exercise in humans", schrijven de onderzoekers. "We found no influence of this medication on the response of satellite cells or on a broad panel of muscle and connective tissue-related genes. However, we did observe a greater suppression of myostatin with losartan ingestion, which, if confirmed, could have beneficial effects on aging muscle undergoing hypertrophy in response to heavy resistance trainings."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2018 Feb;50(2):225-35.

Meer:
Humane trial met de myostatinremmer domagrozumab gestart (27-11-2017)
Permanente vergroting spiermassa na eenmalige toediening van de myostatineremmer bimagrumab (18-9-2017)
Fortetropin, de myostatineremmer in MYO-X (6-4-2017)


YK11 is een SARM en myostatineremmer in één
YK11 hecht zich aan de androgeenreceptor, bewerkstelligt echtere vooral anabole en weinig androgene effecten en remt - op een manier die de onderzoekers niet doorgronden - de werking van myostatine.

Drie myostatinremmers van de supplementenboer
Creatine, leucine en HMB remmen alle drie myostatine. Ze zouden elkaars werking wel eens kunnen versterken...

Mislukte kankermedicijnen batimastat en marimastat bouwen misschien spieren op
En dat komt dan omdat ze myostatine remmen. Webbericht uit 2005.