Opgeladen: 1-6-2018
Opgeborgen in: Alpha-Lipoic Acid, Groeihormoon, Pijnbestrijding
Translation: Alpha-Lipoic Acid fights carpal tunnel syndrome symptoms (2-6-2018)

Alpha-Lipoic Acid verzacht het carpaal tunnelsyndroom

Het supplement alpha-lipoic acid kan verlichting geven bij mensen die last hebben van afgeknelde zenuwbanen. Mexicaanse artsen ontdekt dat een 600 milligramdosis in ieder geval goed lijkt te werken bij mensen met het carpaal tunnelsyndroom. Hun studie is ook interessant voor dopinggebruikers. Ongeveer eenderde van de groeihormoongebruikers krijgt te maken met het carpaal tunnelsyndroom.

Groeihormoongebruik & carpaal tunnelsyndroom
Veel farmacologische sporters die hoge doses groeihormoon gebruiken, krijgen last van het carpaal tunnelsyndroom. Dat ontstaat doordat groeihormoon in de hand en pols botweefsel, spieren, aanhechtingen en bindweefsel laat groeien. In de pols loopt echter ook de carpale tunnel, en daardoor loopt de zenuw nervus medianus.


Alpha-Lipoic Acid verzacht het carpaal tunnelsyndroom


Als de carpale tunnel dichtroeit, en de nervus medianus bekneld raakt, ontstaan tintelingen, gevoelloosheid en vaak ook pijn in de hand.

Bij groeihormoongebruikers is de remedie simpel: stoppen met gebruik. Als je de medische vakliteratuur mag geloven, is het tunnelsyndroom dan binnen enkele weken verdwenen. Maar als het tunnelsyndroom door een andere oorzaak ontstaat - er zijn er een heleboel - dan moet een operatie uitkomst bieden.

Supplementen
In 2014 publiceerden Italiaanse artsen een studie waarin dagelijkse suppletie met 300 milligram alpha-lipoic acid, een halve gram goed opneembaar curcumine [curcumin phytosome] en B-vitamines de symptomen van carpaal tunnelsyndroom verlichtte. [Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:891310.] De Italianen gebruikten Axin C, een product van Farmacondo.


Alpha-Lipoic Acid verzacht het carpaal tunnelsyndroom


Mexicaanse artsen, verbonden aan de University of Guadalajara, probeerden ook om met suppletie carpaal tunnelsyndroom te verzachten, maar kozen voor een eenvoudiger aanpak. Zij gaven 10 patiënten gedurende 3 maanden elke dag 600 milligram alpha-lipoic acid. Ze gebruikten daarvoor de goedkopere variant, dus het racemische mengsel dat voor 50 procent uit R-enantiomeren bestaat, en voor 50 procent uit S-enantiomeren.

Negen andere patiënten kregen een placebo.

Na een maand suppletie werden de patiënten geopereerd. Daarna bleven ze het supplement nog 2 maanden gebruiken.

Vlak voordat de suppletie begon [BASAL], na een maand suppletie [PRESURGERY] en een maand nadat de suppletie was afgelopen [FINAL], legden de artsen de patiënten de Boston Questionnaire voor. Dat is een vragenlijst waarmee artsen de ernst van het carpaal tunnelsyndroom kunnen bepalen.

Resultaten
In de maand voor de operatie reduceerde alpha-lipoic acid de ernst van de klachten. Drie maanden na de operatie had de alpha-lipoic acid-groep minder klachten dan de placebogroep. Dat suggereert dat het supplement het herstel van de beschadigde zenuwbaan versnelde.


Alpha-Lipoic Acid verzacht het carpaal tunnelsyndroom

Alpha-Lipoic Acid verzacht het carpaal tunnelsyndroom


Mechanisme
"Our alpha-lipoic acid group exhibited improvements in sensory and motor parameters, an observation that could be explained by alpha-lipoic acid's multimodal mechanisms of antioxidant action, acting as a free radical scavenger and as a regenerator of vitamins C and E, both of which contribute to reducing oxidative stress in the peripheral nerve", speculeren de onderzoekers.

"Our findings also suggest that alpha-lipoic acid may hasten recovery of median nerve function, as Boston Questionnaire score had improved in the alpha-lipoic acid group, earlier than the placebo group."

Conclusie
"In conclusion, we found that alpha-lipoic acid has a neuroprotective effect, administered for 1 month before open decompression and 3 months after surgery in idiopathic carpal tunnel syndrome", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
J Med Food. 2018 May;21(5):521-6.

Meer:
In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel (8-11-2015)
Alpha-Lipoic Acid verbetert werking creatine (13-1-2014)
Afslanken gaat sneller met alpha-lipoic acid (14-8-2012)


Palmitoyl-ethanolamide [PEA], een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen

Groeihormoon spuiten totdat je geen halter meer kunt vasthouden

Studie: een half jaar op testosteron-enantaat en Nutropin

Palmitoyl-ethanolamide [PEA], een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen
Helpt ook bij carpaal tunnelsyndroom, aldus weinig bekende humane studies.

Groeihormoon spuiten totdat je geen halter meer kunt vasthouden
Amerikaanse artsen beschreven dit geval in een medisch vakblad.

Studie: een half jaar op testosteron-enantaat en Nutropin
Carpaal tunnelsyndroom is geen zeldzame bijwerking. 1 op de 3 proefpersonen rapporteerde het.