De tweevoudige afslankende werking van rozenbottel
Let maar op. Rozenbottel wordt het nieuwe bietensap. Binnen enkele jaren zullen er sportsupplementen met rozenbottel-extracten verschijnen die het uithoudingsvermogen van sporters vergroten en vetverlies versnellen. En studies - geen obscure dierstudies uit een ver land, maar degelijke humane studies, uitgevoerd door gerenommeerde bewegingswetenschappers - zullen bewijzen dat die producten werken. Die boute stelling baseren we op een ***verdoezelend kuchje*** dierstudie die Zweedse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Lund, op de valreep van 2016 publiceerden in Nutrition & Metabolism.
Studie
De onderzoekers gaven jonge muizen gedurende drie maanden voer waarin ze extra vet hadden gestopt, zodat ze dikker werden. De helft van de muizen kreeg uitsluitend dat calorierijke voer [CTR], bij de andere helft voegden ze gedroogd rozenbottelpoeder toe [RH]. [Samenstelling rozenbottelpoeder] [Samenstelling voer] De hoeveelheid energie in de beide soorten voer was aan elkaar gelijk.
Als de muizen mensen waren geweest, dan consumeerden ze enkele honderden grammen gedroogde rozenbottels per dag. Nee, da's niet erg praktisch. De reden dat we toch over deze dierstudie schrijven is dat hij de waarde van andere studies naar rozenbottelsuppletie bevestigt. Die studies zijn echter gesponsord door producenten van rozenbottelsupplementen. Deze niet.
Resultaten
De muizen die rozenbottelpoeder door hun voer kregen werden minder dik dan de andere muizen. In de rozenbottelgroep was, toen de drie maanden voorbij waren, de insulinegevoeligheid groter dan in de controlegroep.
Rozenbottel verhoogde de hoeveelheid kilocalorieën die de muizen via hun ontlasting verloren. Rozenbottel remt kennelijk de opname van energie uit voeding. Rozenbottelpoeder verhoogde ook de hoeveelheid kilocalorieën die de muizen verbruikten als ze 's nachts actief waren. Muizen zijn nachtdieren.
Voor een gedeelte verhoogde rozenbottel het calorieverbruik via de vetcellen. Zowel de witte vetcellen [WAT] als de bruine vetcellen [BAT] gingen meer zuurstof verbruiken.
Wat de witte vetcellen betreft, vermoeden de onderzoekers dat het rozenbottelextract die 'omprogrammeerde' tot bruine vetcellen door de energiesensor AMPK te activeren, en de witte vetcellen meer CIDEA te laten aanmaken. [Da's eigenlijk raar. Farmacologen die nieuwe afslankmedicijnen ontwikkelen zoeken juist naar middelen die CIDEA blokkeren. [Nat Genet. 2003 Sep;35(1):49-56.]]
Witte vetcellen slaan vet op en doen verder niet zo veel, bruine vetcellen kunnen daarnaast ook vet verbranden en omzetten in warmte.
Opvallend was ook dat rozenbottel het calorieverbruik van muizen verhoogde als die renden in een treadmill. Tijdens die sessies verminderde rozenbottel de respiratory exchange ratio [RER]. Dat betekent dat rozenbottelsuppletie de muizen tijdens fysieke inspanning niet alleen meer kilocalorieën liet verbranden, maar er ook voor zorgde dat de muizen tijdens inspanning meer vet gebruikten als energiebron.
Conclusie
"Rose hip intake exerts anti-obesity through effects on both energy intake and energy expenditure", resumeren de onderzoekers. "Confirmatory experiments in human subjects as well as complementary mechanistic studies are required in order to grant rose hip a 'brite' future as a dietary supplement to
prevent and treat obesity and related metabolic disorders."
Bron:
Nutr Metab (Lond). 2016 Dec 6;13:91.
Meer:
In rozenbottel zit een afslankmedicijn (9-5-2016)
|