Opgeladen: 23-5-2016
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Gewrichten
Translation: 5 g rosehip powder improves function of worn out joints (28-7-2016)

Vijf gram rozenbottelpoeder per dag laat versleten gewricht beter functioneren

Suppletie met vijf gram rozenbottelpoeder per dag vermindert de pijn die mensen met versleten gewrichten ervaren. Dat blijkt uit meerdere Deense studies. Rozenbottel [wetenschappelijke naam: Rosa canensis] maakt bovendien gewrichten minder stijf, en verbetert het alledaags functioneren.

Studie
De onderzoekers gaven een kleine honderd mannen en vrouwen met osteoartritis [zeg maar: versleten gewrichten] drie maanden lang dagelijks vijf gram rozenbottelpoeder. Het poeder zat in capsules en was geproduceerd door het Deense Hyben-Vital. [hyben-vital.com] Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen drie maanden een placebo.

Resultaten
Na toediening van het placebo rapporteerden de proefpersonen een beetje meer pijn, stijf en problemen met alledaagse activiteiten dan na toediening van het supplement. De inschatting van de ernst van hun aandoening na toediening van het placebo een beetje toe, en nam na toediening van het supplement een beetje af.


Vijf gram rozenbottelpoeder per dag laat versleten gewricht beter functioneren


De gevonden effecten van het rozenbottelsupplement waren niet groot, maar in ieder geval wel statistisch significant. En ze waren groot genoeg om het gebruik van pijnstillers met enkele tientallen procenten te verminderen.

Metastudie
Drie jaar na het verschijnen van de Deense trial publiceerden andere Deense onderzoekers, verbonden aan Frederiksberg Hospital, een metastudie waarin ze de data van drie studies naar het effect van rozenbottel bij osteoartritis opnieuw analyseerden. [Osteoarthritis Cartilage. 2008 Sep;16(9):965-72.] De studie van hierboven zat daarbij. In alle studies gebruikten de onderzoekers een dagelijkse dosis van vijf gram rozenbottelpoeder.

Volgens de metastudie had rozenbottel geen bijwerkingen. Ook de metastudie concludeerde dat rozenbottel de pijn bij osteoartritis vermindert, en het gebruik van pijnstillers doet afnemen.


Vijf gram rozenbottelpoeder per dag laat versleten gewricht beter functioneren


Conclusie
"In conclusion, the dry powder of Rosa canina fruit or (rosehip powder) seems to have a consistent, small to moderate efficacy on pain in osteoarthritis patients", besluiten de makers van de metastudie.

"The adverse events were similar to placebo in the available literature, and it seems safe to apply this herbal remedy, though long-term safety remains to be tested. The results of the present meta-analysis - that Rosa canina powder does reduce pain - should be further substantiated in a large-scale trial."

Bron:
Scand J Rheumatol. 2005 Jul-Aug;34(4):302-8.

Meer:
Rozenbottel maakt huid jonger (13-5-2016)
In rozenbottel zit een afslankmedicijn (9-5-2016)


Bij artrose is SAM-e betere pijnbestijder dan ontstekingsremmer
Effectieve dosis: 1200 milligram per dag.

Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten
Dierstudie, dat wel. Maar wel van Duitse makelijk.

Geioniseerde armband helpt niet tegen pijn in spieren en gewrichten
Kwakzalverij ontmaskerd.