20.07.2014

Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen

Supplementenbedrijven verkopen Pau d'arco - het extract uit de schors van de Zuid-Amerikaanse boom Tabebuia avellandae - als een immuunversterker, maar volgens onderzoekers van het Strang Cancer Prevention Center in New York heeft Pau d'arco ook een antioestrogene werking. Zouden naturelbodybuilders Pau d'arco kunnen combineren met granaatappel?

Pau d'arco

Lapachol
Zuid-Amerikaanse indianen gebruiken Pau d'arco, vaak in de vorm van thee, al millennia als medicijn tegen infectieziekten. In het extract zitten naphthaquinones zoals lapachol [structuurformule hiernaast] en anthroquinones, die een toxische werking kunnen hebben. Geef je lapachol in stevige doses aan zwangere proefdieren, dan sterven hun embryo's. [Braz J Biol. 2001 Feb;61(1):171-4.]

Moleculaire oncologen bestuderen Pau d'arco als potentieel kankermedicijn. De onderzoekers van het Strang Cancer Prevention Center stelden MCF-7-borstkankercellen, die sneller groeien naarmate ze meer estradiol toegevoerd krijgen, bloot aan een op water gebaseerd extract van Pau d'arco. Hoe sterker dat extract was, des te dodelijk was het voor de kankercellen.


Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen


Mechanisme
Toen de onderzoekers de activiteit van belangrijke genen in de cellen bepaalden, zagen ze hoe Pau d'arco de kankercellen afremde: het verhoogde de activiteit van het gen voor het enzym CYP1A1 met een factor 19.8 [de figuur hieronder is logaritmisch, niet lineair]. De activiteit van het gen voor CYP1B1 ging bovendien met een factor 7.9 omhoog.


Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen


CYP1A1 is, wat estradiol betreft, een 'goed' enzym. Het zet estradiol om in het onschadelijke 2-hydroxy-estradiol. CYP1B1 is een wat 'minder goed' enzym, en zet estradiol om in 4-hydroxy-estradiol. Ook 4-hydroxy-estradiol is minder actief dan estradiol, maar hij is wel een oncologisch zorgenkindje. Hij kan zich vastmaken aan het DNA, het beschadigen en zo een gezonde cel veranderen in een kankercel.

Als je nog steeds rookt, kun je misschien beter geen Pau d'arco gebruiken. Rokers met extra actieve CYP1A1-genen krijgen nog vaker dan kanker dan andere rokers.

Speculatie
Stoffen als Grape Seed Extract en granaatappelextract remmen aromatase, het enzym dat testosteron omzet in estradiol. In combinatie met een CYP1A1-booster als Pau d'arco zouden die stoffen wel eens een onverwacht krachtige antioestrogene werking kunnen hebben.

Meer over natuurlijke stoffen met een reële of vermoede antioestrogene werking vind je hier.

Bron:
Int J Mol Med. 2009 Aug;24(2):253-60.

Meer:
De antioestrogene werking van granaatappel (18-7-2014)
Curcumin is een mild antioestrogeen (22-3-2014)
Anacardic acid: het antioestrogeen in cashewnoten (10-1-2014)