Opgeladen: 3-5-2016
Opgeborgen in: Aminozuren, BCAA's, Ornithine, Arginine
Translation: How to reduce the bitter taste of BCAAs (25-6-2016)

Zo reduceer je de bittere smaak van BCAA's

BCAA's smaken verschrikkelijk bitter. Per toeval stuitten we op een al wat oudere Japanse studie die verklapt hoe je die afgrijselijke bittere smaak kunt verminderen: door toevoeging van L-ornithine of L-arginine aan je BCAA's.

BCAA's
Volgens een stapeltje studies en supplementenmakers vermindert gerichte suppletie met BCAA's spierafbraak tijdens zware training en helpen BCAA's tijdens inactiviteit of een caloriebeperkend dieet spiermassa vast te houden. Bovendien maken BCAA's trainingen een beetje minder vermoeiend.

Niet iedereen is overtuigd van de toegevoegde waarde van BCAA's, moeten we daar eerlijk bij zeggen. Wij geloven er echter nog steeds in. Maar ook wij hebben moeite met die verschrikkelijke smaak...

Studie
De onderzoekers losten mengsels van BCAA's en ornithine of arginine op in water, en lieten dat drinken door proefpersonen. Die moesten vervolgens aangeven hoe bitter ze de oplossing vonden. De onderzoekers herhaalden de experimenten ook met de afzonderlijke aminozuren in BCAA-mengsels.

De onderzoekers gebruikten tussen twee haakjes een BCAA-preparaat in ongewone verhoudingen. Hun 100 micromol-oplossing bestond voor 60.7 procent uit L-valine, 28.1 procent micromol uit L-isoleucine en 12.1 procent uit L-leucine.

Resultaten
Hoe hoger de concentratie L-arginine en L-ornithine, hoe meer de bittere smaak verdween. In de hoogste concentratie L-ornithine was de bittere smaak zelfs bijna volledig verdwenen. Dat gebeurde trouwens pas als er net zoveel ornithine in de oplossing aanwezig was als BCAA's.

Witte vierkantjes = L-arginine; zwarte ruitjes: L-ornithine.


Zo reduceer je de bittere smaak van BCAA's


L-Arginine en vooral L-ornithine maskeerden ook de bittere smaak van de BCAA's leucine, isoleucine en valine afzonderlijk. Dat lukte echter minder goed dan bij het mengsel van alle BCAA's.


Zo reduceer je de bittere smaak van BCAA's


Mechanisme
Waarschijnlijk saboteert ornithine de bittere smaakreceptoren in de mond.

Aroma's
De onderzoekers van Mukogawa Women's University vertellen in een andere publicatie dat ook de toevoeging van zoete aroma's, zoals appel, vanille en vooral aardbei, de bittere smaak van BCAA's reduceert. [Chem Pharm Bull (Tokyo). 2007 Nov;55(11):1581-4.]

Conclusie
"L-Ornithine was shown to be effective in suppressing the bitterness of BCAAs", schrijven de onderzoekers. "We are planning to also investigate whether it is effective in the bitterness suppression of other medicines, and to elucidate the mechanism behind this bitterness suppression."

Sponsor

Het onderzoek was gedeeltelijk betaald door Kyowa Hakko Kogyo, een producent van L-ornithine. Het overige deel van de financiering was opgehoest door de Japanse belastingbetaler.

Bron:
Chem Pharm Bull (Tokyo). 2006 Sep;54(9):1288-92.

Meer:
Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine (29-4-2016)
Beetje BCAA's en L-arginine voorkomt spierafbraak door cardio (15-2-2011)


Ornithine voor krachttraining verhoogt afgifte groeihormoon
Effectieve dosis: 8 gram.

Slecht slapen in de zomer? Misschien helpt ornithine
Gesponsord humaan onderzoek.

Ornithine-AKG verhoogt insulinespiegel
Dierstudie.