Opgeladen: 19-2-2017
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer
Translation: No translation yet

Zeventigplussers die hun hersenen blijven gebruiken beschermen zichzelf tegen dementie

Als je wilt voorkomen dat je op latere leeftijd dement wordt, moet je gewoon je hersenen blijven gebruiken als je ouder wordt. Een leefstijl met mentaal-stimulerende activiteiten beschermt zelfs tegen dementie als je de zeventig al lang en breed bent gepasseerd. Dat rapporteren Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Mayo Clinic, binnenkort in JAMA Neurology.

Studie
De onderzoekers volgden een groep van 1929 mentaal gezonde mannen en vrouwen van 74-82 jaar gedurende iets meer dan 4 jaar. Tijdens de studie testten de onderzoekers geregeld de mentale vermogen van de studiedeelnemers, en brachten aan de hand van vragenlijsten in beeld in of en hoe vaak de studiedeelnemers zich mentaal inspanden.

Resultaten
Bij de studiedeelnemers die frequent nieuwe mentaal-stimulerende activiteiten ontplooiden, was de kans op dementie significant lager dan bij de studiedeelnemers die dat achterwege lieten.

Vooral bij de studiedeelnemers die hadden geleerd hoe ze met een computer moesten omgaan was de kans op dementie afgenomen, maar ook sociale activiteiten en creatieve-hobbies-waarbij-je-je-handen moet gebruiken (zoals quilten, bloemschikken of meubels maken) verminderden de kans op dementie.


Zeventigplussers die hun hersenen blijven gebruiken beschermen zichzelf tegen dementie


De onderzoekers wisten van hun proefpersonen welke APOE-genen ze hadden.

De hersencellen van mensen met het APOE-e4-gen slurpen meer cholesterol uit het bloed, en bouwen als de jaren gaan tellen sneller bèta-amyloïde plaques op. Die plaques zijn giftig voor hersencellen, en spelen een belangrijke rol bij verschillende vormen van dementie.

Mentaal-stimulerende activiteiten bleken zowel bij mensen met 'goede' als 'slechte' APOE-genen de kans op dementie te verminderen.

Conclusie
"We observed that engaging in mentally stimulating activities even in late life may be protective against new-onset mild cognitive impairment", schrijven de onderzoekers. "In addition, performing certain mentally stimulating activities may also lower the risk of incident mild cognitive impairment among APOE-e4 carriers."

"Future research is needed to understand the mechanisms linkingmentally stimulating activities and cognition in late life."

Bron:
JAMA Neurol. 2017 Jan 30. doi: 10.1001/jamaneurol.2016.3822. [Epub ahead of print].

Meer:
Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie (8-11-2016)
Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliseren (7-11-2016)
Elke dag een beetje cafeïne vermindert de kans op dementie met een kwart (11-10-2016)


Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie

Hoe krachttraining met high reps mannen kan beschermen tegen dementie

Slaaptekort verhoogt kans op dementie

Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie
Dit Japanse onderzoek suggereert dat een dieet met relatief veel walnoten, chiazaden en lijnzaad de kans op dementie vermindert.

Hoe krachttraining met high reps mannen kan beschermen tegen dementie
Deze vorm van krachttraining verhoogt de aanmaak van BDNF in de hersenen.

Slaaptekort verhoogt kans op dementie
De helft van alle 65-plussers die eigenlijk altijd te weinig slapen dementeert binnen enkele jaren.