Opgeladen: 5-12-2017
Opgeborgen in: Groeihormoon, In de pijplijn
Translation: Not yet

Z-505 verhoogt groeihormoonspiegel in 10 minuten met factor 9

Z-505 verhoogt groeihormoonspiegel in 10 minuten met factor 9
Het Japanse Zeria Pharmaceutical [zeria.co.jp] experimenteert met een verbinding die zorgt voor een dramatische verhoging van de aanmaak van groeihormoon, en die misschien ook nog eens geschikt is voor oraal gebruik. Dat blijkt uit dierstudies die onderzoekers van Zeria hebben gepubliceerd in de European Journal of Pharmacology.

Z-505
Z-505 lijkt qua chemische structuur niet op het hongerhormoon ghreline, maar kan zich wel vastmaken aan de ghreline-receptor GHSR1a. Ghreline komt vrij als je maag leeg is. Het kan hongergevoelens in de hand werken, en verhoogt ook de aanmaak van groeihormoon.

Dat laatste vinden farmaceutische bedrijven erg interessant. Ze hopen dat middelen die de werking van ghreline imiteren kankerpatiënten die hun eetlust hebben verloren en daardoor spieren verliezen [wetenschappelijke term: cachexia] op de been kunnen houden.

De onderzoekers gaven Z-505, opgelost in gedestilleerd water met DMSO en 0.5 procent methylcellulose, aan ratten. De concentratie was 0.1 millimol.

Resultaten
Eenmalige toediening van een forse dosis Z-505 zorgde binnen tien minuten voor een stijging van de groeihormoonspiegel met een factor 9.


Z-505 verhoogt groeihormoonspiegel in 10 minuten met factor 9Gaven de onderzoekers Z-505 aan gezonde ratten, dan begon vrijwel direct hun lichaamsgewicht toe te nemen. Dat kwam voornamelijk omdat de dieren meer gingen eten.


Z-505 verhoogt groeihormoonspiegel in 10 minuten met factor 9De onderzoekers vonden geen significant effect van Z-505 op de spiermassa. Dat is niet zo raar, want is tot nu toe geen enkele ghreline-agonist ontdekt die in gezonde proefdieren effect de spiermassa vergroot. Er zijn wel studies waarin ghreline-agonisten bij zieke dieren de afbraak van spiermassa remmen.

Dat effect had Z-505 trouwens ook. In proefdieren met kanker en cachexia remt Z-505 de afbraak van de zowel de spier- als de vetmassa.

Impertinente vraag
Wat doet Z-505 als je het injecteert?

Bron:
Eur J Pharmacol. 2017 Sep 15;811:30-7.

Meer:
Teaghrelin-1, de groehormoonbooster in Chin-Shin Oolong Tea (19-8-2015)
Capromorelin: Pfizers orale groeihormoonbooster (15-1-2011)
Er zit muziek in de 'anabole' ghreline-mimmicker RC-1291 (28-8-2006)


Voedsel verzadigt beter als je denkt dat het bomvol calorieën zit
Alleen het kijken naar een vermoede caloriebom laat je ghrelinespiegel stijgen.

Korte intervaltraining tussen de maaltijden houdt afslankdieet op de rails
En dat heet alles met ghreline te maken. Humaan onderzoek.

Stoppen met low carb? Houd rekening met een explosieve toename van je eetlust
En dat ook heeft alles met ghreline te maken. Dierstudie.