Opgeladen: 10-1-2018
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen
Translation: Wobenzym, the enzymatic muscle protector for athletes (12-1-2018)

Wobenzym: je spieren aan gort trainen zonder een centje pijn

Sporters die een strongman-competie, een marathon of een andere veeleisend evenement in het vooruitzicht hebben, en die opzien tegen de dagenlange spierpijn die onvermijdelijk op deze gedenkwaardige gebeurtenis zal volgen, kunnen hun spieren misschien beschermen als ze het supplement Wobenzym gebruiken. Dat suggereert een humane studie die Duitse onderzoekers hebben gepubliceerd in BMJ Open Sport & Exercise Medicine. Het onderzoek is betaald door... Je raadt het al.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan de Sportschule Fuerstenfeldbruck-Puch, lieten 28 gezonde proefpersonen van 28-50 jaar bij 2 gelegenheden intensief hun benen trainen op een manier die gegarandeerd voor spierpijn zorgt. De ene keer slikten de proefpersonen 3 dagen voor en 3 dagen na de exercitie een placebo, de andere keer een supplement met enzymen.

De onderzoekers gebruikten Wobenzym Plus, een product van het Duitse Mucos Pharma. Per capsule bevat Wobenzym Plus 90 milligram bromelaïne, 48 milligram trypsine en 100 milligram rutine. Gedurende de suppletieperiode slikten de proefpersonen 3 keer per dag 4 capsules Wobenzym. Dat is tussen twee haakjes het tweevoudige van de dosering die de fabrikant adviseert op het label van zijn product.


Wobenzym: je spieren aan gort trainen zonder een centje pijn


Mucos Pharma betaalde het onderzoek.

Resultaten
Kregen de proefpersonen een placebo, dan verminderde na de sessie de kracht [eigenlijk: de torque] die ze met hun getrainde been konden ontwikkelen. Kregen ze Wobenzym, dan bleef die afname binnen de perken.


Wobenzym: je spieren aan gort trainen zonder een centje pijn


Na de sessie keken de onderzoekers ook naar de pijn in de getrainde spieren. Die was minder als de proefpersonen Wobenzym hadden gebruikt.

Conclusie
"Systemic enzyme therapy administered orally 72 hours before and 72 hours post exhaustive eccentric exercise resulted in higher maximal concentric strength [...] in subjects who were less experienced in resistance training", resumeren de onderzoekers.

"The potential role of systemic enzyme therapy in managing exercise-induced muscle damage and delayed onset of muscle sorenes across different training groups needs further investigation."

Bron:
BMJ Open Sport Exerc Med 2017;2: e000191.

Meer:
Een gram bromelaïne per dag houdt bij zware inspanning de testosteronspiegel op peil (29-7-2016)
Supplement met bromelaïne en papaïne versnelt spierherstel (11-12-2009)


MRI legt antikatabole werking van curcumin vast
Spaanse onderzoekers gaven Meriva aan topsporters.

MSM versnelt herstel na krachttraining
MSM, of voluit methylsulfonylmethane, is misschien een interessant supplement voor krachtsporters. Humaan onderzoek.

Zwarte thee vermindert spierpijn na training
Een supplement met daarin theaflavines uit zwarte thee beschermt spiercellen tegen de effecten van intensieve inspanning.