Opgeladen: 31-7-2016
Opgeborgen in: Elastische band, Core-training, Krachttraining
Translation: What's better? Twists with a machine or an elastic band? (28-12-2016)

Wat is beter? Twisten met een machine of met een elastische band?

Als je specifiek de obliques wilt trainen met de torso-twist, dan kun je die oefening het beste uitvoeren op een machine. Maar als je de torso-twist gebruikt als een oefening om je core als geheel te trainen, dan kun je die oefening net zo goed uitvoeren met een elastische band. En als je de torso-twist doet om je onderrug sterker te maken, dan is de uitvoering met een band zelfs superieur aan die op een machine. Dat ontdekten Deense bewegingswetenschappers.

Studie
De Denen lieten 17 ongetrainde mannen van 26-67 jaar twee verschillende versies van de torso-twist uitvoeren - op een machine en met een elastische band. Hoe die oefeningen er uit zagen zie je hieronder.


Wat is beter? Twisten met een machine of met een elastische band?De proefpersonen draaiden van links naar rechts, en gebruikten dus vooral de rechterkant van hun core-spieren.

De onderzoekers hadden electroden op de huid van de proefpersonen geplakt. Zo konden ze meten hoe hard de spieren onder de electroden moesten werken.

Resultaten
De torso-twist activeerde de obliques beter als die werd uitgevoerd op een machine, maar de uitvoering met een elastische band sprak de erector spinae meer aan. Los daarvan ontliepen de effecten van beide versies van de torso-twist elkaar nauwelijks.


Wat is beter? Twisten met een machine of met een elastische band?Toen de onderzoekers de proefpersonen vroegen aan welke oefening ze de voorkeur gaven, zei driekwart dat het de variant met de elastische band prefereerde.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat er qua effect weinig verschil is tussen torso-twists met een elastische band of twists op een machine. Omdat hun proefpersonen de voorkeur gaven aan het trainen met een elastische band, zouden trainers en therapeuten kunnen overwegen om hun cliënten in eerste instantie te laten twisten met een band, en niet op een machine.

"Although choosing only one core exercise might not be sufficient, elastic resistance generally has the potential to provide similar muscular adaptations as core exercises performed in the machine and may especially be useful in a rehabilitation setting," schrijven de Denen. "However, the clinical application of utilizing elastic resistance is warranted."

Bron:
Scientifica (Cairo). 2015;2015:403068.

Meer:
Plank traint je core-spieren nog beter met suspensions (14-5-2014)
Zo train je je core en je bovenlichaam met dezelfde oefeningen (8-11-2012)
Het bewijs: plank beter voor core dan crunch (30-6-2012)


Vier buikspiermachientjes getest
En drie daarvan zijn prut. Onderzoek uit 2003.

Weer eens bewezen: van crunches alleen krijg je geen wasbord
Nog steeds doen honderdduizenden mannen en vrouwen met of zonder wondermachientjes van Tell Sell crunches totdat de tussenwervelschijven uit hun ruggengraat vallen. Ze willen hun taille slanker maken of een wasbord krijgen. Werkt niet, lieverds.

Buikspieren trainen op Swissball is beter
Crunchen pakt je buikspieren beter als je ligt op een Swissball dan op de vloer.