Opgeladen: 30-3-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Testuitslagen, Immuunsysteem, Bessen
Translation: Out of every 10 elderberry supplements 1 is counterfeit (31-3-2021)

Van elke 10 supplementen met vlierbes deugt er eentje niet

Stoffen in vlierbes hebben een antivirale werking. Geen wonder dat op dit moment de verkoop van vlierbes explodeert. En ja, dan kun je verwachten dat geldwolven zonder scrupules de handel in vlierbessen interessant gaan vinden...


Van elke 10 supplementen met vlierbes deugt er eentje niet


Van elke 10 supplementen met vlierbes deugt er eentje nietDe vlierbesgekte
Hoe krankjorum de markt voor vlierbesextract op dit moment is, vertelt de grafiek hierboven niet helemaal. Het ding toont de verkoop tot en met 2019. In het jaar dat daarop volgde, in 2020, verspreidde het covid-19-virus zich over de wereld. Volgens kenners van de markt verdubbelde in 2020 de verkoop van vlierbes-extract in de VS ten opzichte van 2019.

Deze ontwikkeling bracht met zich mee dat de markt onder druk kwam te staan. De prijs van vlierbesextract steeg.

Authentieke vlierbes-extracten die voor 7 procent uit anthocyanines bestaan, kosten nu per kilo 160-190 dollar. Extracten die voor 14 procent uit anthocyanines bestaan, kosten 270-300 dollar per kilo.

Analyses
Onderzoekers en laboratoria maken al geruime tijd melding van vervalste vlierbessupplementen. Ze komen vlierbesproducten tegen waarin geen vlierbessen zijn verwerkt. Om die reden vroeg Stefan Gafner van de American Botanical Council 14 producenten van vlierbessenextracten om hun eigen producten of die van een concullega te analyseren.

11 procent van de extracten bleek niet te deugen. Opmerkelijk was dat vooral de bedrijven die zo vrij waren een product van een concullega onder de loep te nemen stuitten op foute extracten.


Van elke 10 supplementen met vlierbes deugt er eentje niet


Een aantal foute producten waren ondergedoseerd, maar er waren ook producten die andere extracten bevatten dan die van vlierbessen. Twee bedrijven analyseerden wat er in de door hen ontdekte foute vlierbes-extracten zat: een extract van zwarte rijst.

Zowel in vlierbessen als in zwarte rijst zitten anthocyaninines. De belangrijkste anthocyanidines in vlierbes zijn cyanidine-3-O-glucoside, cyanidine-3-O-galactoside, cyanidine-3-O-arabinoside en cyanidine. De belangrijkste anthocyanidines in zwarte rijst zijn cyanidine-3-O-glucoside en peonidine-3-O-glucoside.

De figuren hieronder zijn verkleind. Klik er op voor een grotere versie.


Van elke 10 supplementen met vlierbes deugt er eentje niet


Goedkoper
Waarom vervalsers zwarte rijst-extract gebruiken? Dat ligt voor de hand. Zwarte rijst is vele malen goedkoper dan vlierbes. Een extract van zwarte rijst kost 14 dollar per kilo. Tel uit je winst.

Nog meer ellende
"As a consumer, it is very disappointing to see that some of the elder berry ingredients and products offered are not what they claim to be", zegt eerste auteur Stefan Gafner op 23-3-2021 in een persbericht van de American Botanical Council.

"As a scientist, I am not surprised, since this adulteration follows a well-established scheme of using anthocyanin-rich extracts from low-cost sources as undeclared substitutes, which has also been observed, for example, with the adulteration of bilberry, blueberry, and cranberry extracts."

Bron:
HerbalEGram Issue 3, March 2021.

Meer:
Op deze twee manieren beschermen vlierbessen tegen griepvirussen (27-5-2019)
Vlierbessen helpen tegen verkoudheid (3-4-2016)


Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquae Rampzalige uitkomsten: 4 supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine getest Supplementen met spinazie-ecdysteroiden komen niet door de test

Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquae
Als er in supplementen extracten van Aphanizomenon flos-aquae zitten, dan is hun dosering meestal zo benepen dat ze geen effect op de spiergroei zullen hebben. In dit geval is dat een goede zaak.

Rampzalige uitkomsten: 4 supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine getest
Als je perse supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je die dingen koopt bij een bedrijf dat je honderd procent vertrouwt.

Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de test
Ecdysteroïden zijn plantaardige steroidachtige verbindingen met een anabole werking.