Opgeladen: 23-4-2020
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Immuunsysteem
Translation: After infection with the coronavirus, a high vitamin D level may prevent you from getting sick (24-4-2020)

Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...

Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...
Op het web speculeren artsen en experts openlijk over de beschermende werking van vitamine D tegen het coronavirus. Vitamine D beschermt immers tegen verkoudheid en griep, dus waarom niet tegen Covid19? De Filipijnse arts Mark Alipio ging een stap verder dan speculeren. Hij analyseerde de gegevens van 212 patiënten met een coronabesmetting.

Vitamine D & Covid-19
De aanwijzingen dat vitamine D kan beschermen tegen het coronavirus zijn eerlijk gezegd sterker dan we hierboven suggereren. In biomedische wetenschappelijke tijdschriften hebben artsen er herhaaldelijk op gewezen dat in landen waar de zon minder krachtig is, de sterftecijfers tijdens de coronacrisis ook hoger zijn.

De figuur hieronder komt bijvoorbeeld uit een editorial dat Engelse en Ierse onderzoekers onlangs publiceerden in Alimentary Pharmacology & Therapeutics. [Aliment Pharmacol Ther. 2020;10.1111/apt.15777.]


Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...


Nieuwsmedia hebben daarnaast bericht over een verhoogde sterftekans bij mensen met een donkere huid, zoals de Afro-Amerikanen in de VS, [bbc.com, 11 April 2020] en de Somali in Zweden [sverigesradio.se, 24 mars 2020] en Noorwegen. [thelocal.no 8 April 2020] Mensen met een donkere huid halen minder makkelijk vitamine D uit zonlicht dan mensen met een lichte huid.

Studie
Mark Alipio gebruikte gegevens die waren verzameld in 3 Zuid-Aziatische ziekenhuizen. Alipio kende de vitamine D-status van de patiënten en de ernst van hun aandoening. Vervolgens bepaalde Alipio met statistische technieken het verband tussen die twee.

Resultaten
Als de vitamine D-spiegel boven de 30 nanogram per milliliter was, waren de symptomen van de coronabesmetting praktisch altijd mild. Longontsteking, koorts, ademhalingsmoeilijkheden en opname op de intense care waren betrekkelijk zeldzaam in deze groep.


Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...


Hoe hoger de vitamine D-spiegel, hoe geringer de kans dat een coronobesmetting resulteert in ziekteverschijnselen. En andersom, hoe lager de vitamine D-spiegel, hoe groter de kans op ziekteverschijnselen - en hoe ernstiger de ziekteverschijnselen.


Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...


Conclusie
"This study provides substantial information to clinicians and health policy-makers", resumeert Alipio. "Vitamin D supplementation could possibly improve clinical outcomes of patients infected with Covid-2019 based on increasing odds ratio of having a mild outcome when serum (OH)D level increases."

"Further research may conduct randomized controlled trials and large population studies to evaluate this recommendation."

Bedankt
Dit stuk zou nooit geschreven zijn zonder de vasthoudendheid, speurzin en onmisbare hulp van Ferdinand Oeinck.

Bron:
Alipio, Mark. Vitamin D Supplementation Could Possibly Improve Clinical Outcomes of Patients Infected with Coronavirus-2019 (COVID-2019) (April 8, 2020). Available at SSRN: http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3571484.

Meer:
Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij (20-9-2018)
Metastudie: supplementen met vitamine D beschermen tegen verkoudheid (18-2-2017)
Supplement met vitamine D halveert griepkans (24-6-2016)
Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 (22-1-2013)


Stress vermijden is virusinfectie voorkomen Helpt AHCC tegen het coronavirus? Hoe quercetine griepvirussen verziekt

Stress vermijden is virusinfectie voorkomen
Sheldon Cohen is een verkoudheidsexpert. Hij ontdekte onder meer dat levensgeluk, slaap, kinderen en sociale steun beschermen tegen verkoudheid. Zo'n man weet als geen ander hoe we ons moeten beschermen tegen het coronavirus, zou je zeggen.

Helpt AHCC tegen het coronavirus?
Het coronavirus grijpt nu snel om zich heen, en het ene na het andere land gaat in lockdown. Een vaccin is er nog niet - en het is ook niet duidelijk of er supplementen zijn waarmee je de kans op besmetting kunt verminderen, of de ernst van de infectie kunt afzwakken.

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.