07.09.2014

Vitamine C houdt aanmaak testosteron in duursporters op peil

Duurinspanningen verlagen de testosteronspiegel. Dat gebeurt al als je langer dan 45 min hardloopt. Farmacologen van het BJ Govt Medical College in India hebben met een dierstudie misschien een verassend eenvoudige manier ontdekt waarop duursporters de verlaging van hun testosteronspiegel kunnen beperken: suppletie met vitamine C.

Vitamine C en testosteron
Jaren geleden berichtten we over een dierstudie waarin een megadosis vitamine C de testosteronspiegel verhoogde. Omgerekend naar een volwassen mens zou je 3 tot 7 gr vitamine C per dag nodig hebben voor een bescheiden stijging van de testosteronspiegel.

In de dierstudie die onderzoekers uit India publiceerden in de Journal of Clinical and Diagnostic Research kregen mannelijke ratten minder extreme doses. Het humane equivalent ervan was ongeveer 140, 280 en 420 mg per dag.

Studie
De onderzoekers lieten ratten 15 dagen achtereen dagelijks zwemmen totdat ze niet meer konden en kopje onder gingen [Exercise; Stress]. Een deel van de proefdieren zwom niet [Normal].

Testosteronspiegel
De wekenlange fysieke inspanning verlaagde de testosteronspiegel, vertelt de figuur hieronder. Kregen de ratten 30 min voordat ze gingen zwemmen vitamine C, dan bleef die daling binnen de perken.


Vitamine C houdt aanmaak testosteron in duursporters op peil

Vitamine C houdt aanmaak testosteron in duursporters op peil


Vruchtbaarheid
Vitamine C
De inspanning verminderde de vruchtbaarheid van de ratten, waarschijnlijk doordat vrije radicalen die vrijkwamen tijdens zware inspanning de testes aantastten. Suppletie hief de vermindering van de zaadkwaliteit echter gedeeltelijk op, vertelt de tabel hierboven.Seksuele effecten
De lichamelijke inspanning verminderde het percentage paringen, ontdekten de onderzoekers toen ze geslachtsrijpe wijfjes bij de proefdieren in een kooi zetten. Toediening van vitamine C beperkte de vermindering van de seksuele interesse. Copulatory index = een merker voor de seksuele interesse van de proefdieren.


Vitamine C houdt aanmaak testosteron in duursporters op peil


Conclusie
"Vitamin C supplementation improves the stress induced reproductive infertility possibly mediated through an increase in testosterone and an antioxidant effect", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Clin Diagn Res. 2014 Jul;8(7):HC05-8.

Meer:
Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur (9-12-2013)
Tekort aan vitamine C maakt mannen onvruchtbaar (4-12-2013)
Vitamine C geeft vrijgezellen meer seks (8-8-2008)