Opgeladen: 29-7-2021
Opgeborgen in: Quercetine
Translation: Dietary fats increase bioavailability of quercetin (30-7-2021)

Vetten vergroten opname quercetine

Zinksuppletie kan de kans op ziekte na besmetting met het coronavirus verminderen, schreven we al een paar keer. Co-suppletie met quercetine zou dat effect kunnen versterken. Zeker als je de quercetine-zink-cocktail in combinatie met vetten inneemt.


Vetten vergroten opname quercetine


Zink
In 2019 ontdekten Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers dat zink de replicatie van het SARS-virus in cellen kon afremmen. [PLoS Pathog. 2010 Nov 4;6(11):e1001176.] Hoe hoger de concentratie zink in cellen, hoe moeizamer het virus het voor elkaar krijgt de cellen virus-RNA te laten fabriceren.

Dat zie je hierboven.


Vetten vergroten opname quercetine


Het coronavirus dat nu al anderhalf jaar problemen geeft, is verwant aan het SARS-virus. Vandaar dat onderzoekers vrijwel direct na het uitbreken van de corona-epidemie vermoedden dat een goede zinkstatus de kans op een corona-infectie en complicaties vermindert. Kleine epidemiologische studies uit Spanje en India hebben dat vermoeden bevestigd.

Co-suppletie met quercetine vergroot de opname van zink door cellen, schreven we een paar dagen geleden. Jammer genoeg is de biobeschikbaarheid van quercetine niet erg groot. Vandaag stuitten we op een Amerikaanse studie die in 2013 verscheen in Molecular Nutrition & Food Research. Daarin lazen hoe je de biobeschikbaarheid van zink kunt vergroten.

Studie
De onderzoekers gaven 9 proefpersonen bij 3 verschillende gelegenheden bij het ontbijt een supplement met 1095 milligram quercetine.

De ene keer leverde dat ontbijt een halve gram vet [fat-free trial], de andere keer 4 gram vet [low-fat trial], en weer een andere keer 15 gram vet [high-fat trial]. Als je een boterham met pindakaas eet, krijg je tussen twee haakjes 16-17 gram vet binnen.


Vetten vergroten opname quercetine


Gedurende de eerste 24 uur na het ontbijt bepaalden de onderzoekers de concentratie quercetine in het bloed van de proefpersonen.

De onderzoekers deden dezelfde experimenten met isorahmnetine, een flavonoid dat sprekend lijkt op quercetine.

Resultaten
Hoe meer vet het ontbijt leverde, hoe meer quercetine in het bloed opdook. De totale hoeveelheid in het bloed [area under the curve; AUC] was in de low-fat trial en de high-fat trial respectievelijk 17 en 32 procent hoger dan in fat-free trial.

Voor isorahmnetine waren de uitkomsten van de proeven niet wezenlijk anders.


Vetten vergroten opname quercetine


Vetten vergroten opname quercetine


Bron:
Mol Nutr Food Res. 2013 May;57(5):896-905.

Meer:
Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona (25-7-2021)


Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep

Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na uitputtende training
Er zijn aanwijzingen dat suppletie met een fikse dosis quercetine sporters beschermt tegen virusinfecties.

Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12
Supplement bevat vitamine C en quercetine.

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
Dat blijkt uit een studie die David Nieman in 2007 publiceerde in Medicine and Science in Sports and Exercise.