12.03.2012

Veilig over de snelweg na kop koffie

Eerder schreven we over Utrechts onderzoek waarin automobilisten tijdens een autorit van 4 uur alerter achter het stuur zaten als ze een blikje Red Bull hadden gedronken. Als je niets van energy drinks moet hebben, dan kennen diezelfde Utrechtenaren een alternatief dat net zo goed werkt: een ouderwetse kop koffie.

De opzet van de Utrechtse studie, die binnenkort verschijnt in Psychopharmacology, is identiek aan die van hun Red Bell-onderzoek. Automobilisten moesten 2 uur rijden in een simulator, kregen daarna een pauze van 15 min, en reden vervolgens nog eens 2 uur. De ene keer dronken de proefpersonen een kop koffie met zo'n 80 mg cafeïne, de andere keer een kop decafé.

De onderzoekers registreerden variaties in de snelheid waarmee de proefpersonen reden [SDP] en de mate waarin ze zwalkten [SDLP]. De Utrechtenaren ontdekten dat de proefpersonen na de pauze waarin ze koffie dronken zuiverder reden dan na een pauze waarin ze decafé kregen.


Veilig over de snelweg na kop koffie


Veilig over de snelweg na kop koffie


Veilig over de snelweg na kop koffie


De cafeïnehoudende koffie zorgde ook voor een verminderd gevoel van vermoeidheid [KSS].

"The present study demonstrates that one cup of caffeinated coffee has a positive effect on continuous highway driving in non-sleep restricted, healthy volunteers", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Psychopharmacology (Berl). 2012 Feb 8. [Epub ahead of print].

Meer:
Red Bull verbreekt de snelweghypnose (7-3-2012)
Dommelend achter stuur? Koffie en even slapen helpen even goed (15-7-2009)