07.03.2012

Red Bull verbreekt de snelweghypnose

Je hebt al een paar uur achter het stuur gezeten, je bent niet erg scherp meer, je gaat als een dweil over de weg - en je moet nog een paar uur. In zo'n situatie biedt een blikje Red Bull uitkomst, ontdekten Utrechtse psychologen.

Tijdens urenlange autoritten kan het verschijnsel optreden dat onderzoekers highway hypnosis noemen: je zakt weg door de monotonie van het rijden op de snelweg. Het eentonige landschap, het trillen en geronk maken je slaperig. Het is die sensatie waardoor Kraftwerk zich liet inspireren toen het Autobahn maakte. Het is wereldwijd verantwoordelijk voor duizenden verkeersongelukken per jaar.

In 2011 publiceerden psychologen van de Universiteit van Utrecht een onderzoek waaraan 12 mannelijke en 12 vrouwelijke proefpersonen van 21-35 jaar meewerkten. Ze waren allemaal in bezit van een rijbewijs en reden jaarlijks meer dan 5000 km.

De onderzoekers lieten de proefpersonen 2 uur in een rijsimulator rijden, gunden ze daarna een pauze, en stopten ze daarna weer 2 uur in de simulator. De experimentele groep dronk in de pauze een blikje Red Bull van 250 ml, een controlegroep een placebodrank met een identiek chemische smaakje. Weer een andere controlegroep reed 4 uur aan één stuk, zonder pauze.

Na het drinken van het energiedrankje was de rijstijl van de proefpersonen weer net zo zuiver als die was toen ze nog maar net achter het stuur waren gekropen. De mate waarin ze zwalkten [SDLP] verminderde met een statistisch significante twintig procent en hun snelheid was constanter. De proefpersonen voelden zich na het drinken van de Red Bull ook minder slaperig.


Red Bull verbreekt de snelweghypnose


Red Bull verbreekt de snelweghypnose

Red Bull verbreekt de snelweghypnose


Het onderzoek is betaald door Red Bull.

Bron:
Psychopharmacology (Berl). 2011 Apr;214(3):737-45.

Meer:
Dommelend achter stuur? Koffie en even slapen helpen even goed (15-7-2009)