Opgeladen: 6-5-2020
Opgeborgen in: Insuline, glucose & insulineversterkers, Anabolica & studies
Translation: Testosterone replacement therapy for type 2 diabetes? (7-5-2020)

Is testosteron een medicijn voor diabetes type-2?

Kan testosterontherapie diabetes type-2 verhelpen?
In 2018 toonden Chinese onderzoekers aan dat testosterontherapie kan bijdragen aan het onder controle krijgen van type-2 diabetes. Diabetologen zouden testosteron moeten gaan inzetten als medicijn, concludeerden ze. Wij zijn nog niet overtuigd. Wij denken dat er een veiliger, goedkoper en effectievere middel tegen diabetes type-2 is.

Metastudie
Samen met zijn collega's verzamelde Jianzhong Zhang, verbonden aan Peking Union Medical College, in de medische literatuur 8 eerder gepubliceerde trials, waarin in totaal 596 mannen met diabetes type-2 en een lage testosteronspiegel gedurende 12 tot 52 weken hormoontherapie kregen. Meestal kregen de mannen injectie met een testosteron-ester, maar in enkele studies gebruikten de onderzoekers testosterongels of capsules.

In 6 trials hadden de onderzoekers gekeken naar het effect van de testosterontoediening op de gevoeligheid voor insuline, en de HOMA-IR van de mannen bepaald. Hoe hoger de HOMA-IR, hoe geringer de gevoeligheid voor insuline. En andersom, hoe lager de HOMA-IR, hoe groter de gevoeligheid voor insuline.

Testosterontherapie verlaagde de HOMA-IR met 0.79 punten.


Kan testosterontherapie diabetes type-2 verhelpen?


De Chinezen zijn te spreken over de effecten van testosteron. "We recommend testosteron therapy during the antidiabetic therapy in these patients", schrijven ze.

Humane studie
In 2017 publiceerden onderzoekers van Pusan National University in Zuid-Korea een humane studie in Clinical and Experimental Hypertension die het anti-diabetes effect van testosteron relativeert. [Clin Exp Hypertens. 2017;39(6):546-52.]

De Koreanen lieten obese tienermeisjes, die hard op weg waren om diabeet te worden, gedurende 12 weken 3 keer per week een half uurtje sporten. Elke workout bestond uit zowel krachttraining als aerobe oefeningen.


Kan testosterontherapie diabetes type-2 verhelpen?


In die periode verminderde de HOMA-IR van de meisjes met gemiddeld 1.4 punten. Inderdaad. Bijna het dubbele van het effect van testosteron in de Chinese metastudie.

Bron:
World J Urol. 2018 Aug;36(8):1315-26.

Meer:
Na twintig jaar diabetes type-2 geen insuline meer nodig dankzij intermittent fasting (15-10-2018)
Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn (23-5-2018)
Strikt dieet geneest diabetes type-2 (19-12-2017)


Minder glucose en insuline in je bloed door drie gram sumakpoeder per dag Hoe avocatin-B, de FAO-inhibitor in avocado, beschermt tegen diabetes Dit gebeurt er met je gezondheid als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt

Minder glucose en insuline in je bloed door drie gram sumakpoeder per dag
Zwaarlijvige mensen met diabetes type-2 worden gezonder als ze elke dag 3 gram sumakpoeder innemen. Nee, geen capsules met een extract, maar gewoon sumakpoeder uit de toko of de buurtsuper.

Hoe avocatin-B, de FAO-inhibitor in avocado, beschermt tegen diabetes
In avocado's zitten vetzuren die je voor zover bekend niet in andere voedingsmiddelen zult tegenkomen. Avocatin-B, noemen chemici die vetzuren.

Dit gebeurt er met je gezondheid als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt
Als dikke mensen elke dag 450 milliliter cranberrysap drinken neemt hun gevoeligheid voor insuline een beetje toe, en verbetert hun cholesterolspiegel.