Opgeladen: 29-8-2016
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Too intense strength training doesn't result in muscle growth (3-12-2016)

Te intense krachttraining leidt niet tot spiergroei

Je hebt twee soorten trainingsfilosofieën in de bodybuilding. Volgens de ene groeien spieren harder als ze er tijdens een workout flinker van langs krijgen. Volgens die filosofie moet je spieren verrassen of, nog beter, overvallen. Hoe meer spierpijn je straks hebt, hoe beter. If it hurts, it works, luidt het credo. Volgens de andere filosofie kunnen moeten krachtsporters hun spieren wel belasten, maar groeien ze sneller als ze niet tot het uiterste gaan. Always leave a little bit in the gas tank. Volgens een Braziliaanse studie is die laatste trainingsfilosofie waarschijnlijk de juiste.

Studie
De onderzoekers lieten tien jonge mannen, die al minstens een half jaar geen halter hadden aangeraakt, gedurende 10 weken 2 keer per week hun benen trainen op een leg-press en een leg-extensionmachine.

In week 1 [T1], 3 [T2] en 10 [T3] namen de onderzoekers vlak voor, en 24 uur en 48 uur na de workout een stukje spierweefsel uit de beenspier vastus lateralis, en bestudeerden dat onder de microscoop. Tegelijkertijd namen de onderzoekers bloed af, bepaalden ze hoeveel kracht de proefpersonen in hun benen hadden en vroegen ze de mannen om op een schaal van 0-10 centimeter aan te geven hoeveel spierpijn ze hadden.

Resultaten
Pas in week 10 werden de spiervezels van de vastus lateralis groter, zei je pal hieronder. Maar toch was de aanmaak van spiereiwitten [FSR] in de eerste week, toen de spieren werden overvallen door prikkels waaraan ze niet gewend waren, in die eerste week groter dan in week 3 en 10. Dat zie je in de tweede figuur hieronder.


Te intense krachttraining leidt niet tot spiergroei


Te intense krachttraining leidt niet tot spiergroeiIn week 1 en week 3 hadden de mannen na hun workout meer creatinekinase in hun bloed dan in week 10. Een hoge creatinekinasespiegel wijst op spierschade.


Te intense krachttraining leidt niet tot spiergroei


Te intense krachttraining leidt niet tot spiergroeiIn week 1 rapporteerden de mannen meer spierpijn [Muscle soreness] dan in week 3 en 10, zie je hierboven. Bovendien verloren de mannen in week 1 na hun workout een aanmerkelijk veel spierkracht. Dat zie je hieronder.


Te intense krachttraining leidt niet tot spiergroeiConclusie
De spiercellen in de benen van de mannen gingen pas groeien toen de mannen waren gewend aan de trainingsprikkels. Pas toen de mannen na hun workout geen last meer hadden van spierpijn of krachtverlies, en pas toen hun creatinekinasespiegel niet meer torenhoog opliep, vond er hypertrofie in hun spierweefsel plaats.

Uiteraard prikkelt krachttraining spieren om groter te worden, concluderen de Brazilianen. Maar niet als die prikkel te sterk is.

Bron:
J Physiol. 2016 May 24. doi: 10.1113/JP272472. [Epub ahead of print].

Meer:
Lichte training voordat je intensief gaat trainen is antikatabool (20-5-2008)


Waarom je beter eerst de grote spiergroepen kunt trainen, en daarna pas de kleine
Omdat het volgens deze studie uit Iran gewoon beter werkt.

Zelfmassage op foam roller versnelt herstel na krachttraining
In het licht van de studie hierboven worden die rollers ineens een stuk interessanter.

High Intensity- en High Volume-krachttraining zorgen voor evenveel spiergroei
High reps, low reps... Het werkt allemaal.