Opgeladen: 30-6-2020
Opgeborgen in: In de pijplijn, Blessures
Translation: Too little TB-500 does not work, neither does too much (1-7-2020)

Te weinig TB-500 werkt niet, teveel ook niet

Te weinig TB-500 werkt niet, teveel ook niet
Farmacologische sporters die worstelen met een blessure gebruiken soms TB-500, een injecteerbare research chemical die de genezing moet versnellen. Of TB-500 het gewenste effect heeft, zou volgens onderzoek uit 2012 wel eens kunnen afhangen van de dosering. Bij een te lage en te hoge dosering doet TB-500 helemaal niets.

TB-500
TB-500 is de fallen angel van de research chemicals. Jarenlang vertelden verkopers dat TB-500 een peptide van enkele aminozuren was die je terugvindt in het lichaamseigen hormoon thymosine-bèta-4. Toen Duitse dopingjagers vials met TB-500 analyseerden, bleek echter dat daarin het volledige thymosine-bèta-4 zat. Verkopers van research chemicals gebruiken desondanks nog steeds de naam TB-500.

Thymosine-bèta-4
Thymosine-bèta-4 is een hormoon dat vrijkomt als weefsels in het lichaam zijn beschadigd. Het stimuleert herstel doordat het gezonde cellen vitaler maakt, de aanleg van kleine bloedvaten en de celdeling een tandje hoger zet en stamcellen activeert om de plaats van beschadigde cellen in te nemen.


Te weinig TB-500 werkt niet, teveel ook niet


Thymosine-bèta-4 is in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw ontdekt door het lab van de Amerikaanse wetenschapper Allan Goldstein. [Proc Natl Acad Sci USA. 1981 Feb;78(2):1162-6.] Goldstein en zijn medewerkers richtten het farmabedrijf RegeneRx Biopharmaceuticals [regenerx.com] op, dat medicijnen op basis van thymosine-bèta-4 ontwikkelt.

Dat proces vordert, vertelt de figuur hieronder. Het zal niet lang duren doordat thymosine-bèta-4 geregistreerd zal worden als een medicijn. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Te weinig TB-500 werkt niet, teveel ook niet


Studie
In 2012 publiceerden onderzoekers van George Washington University en RegeneRx een studie waarin ze de uitkomsten van twee trials bijeenveegden. In totaal hadden de onderzoekers de beschikking over de gegevens van 143 patiënten met doorligwonden [pressure ulcer wounds] en wonden op de onderste ledematen als gevolg van een gebrekkige bloedsomloop [stasis ulcer wounds].

De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in 4 groepen. Ze behandelden de wonden van de patiënten in de 4 groepen met respectievelijk een gel zonder actieve stoffen [Placebo] of een gel die voor 0.01, 0.03 of 0.1 procent uit thymosine-bèta-4 bestond. De onderzoekers brachten de gel wekelijks aan. [Ann N Y Acad Sci. 2010 Apr;1194:207-12.]

Resultaten
De figuur hieronder vertelt dat de gels met de laagste en hoogste concentratie net zo goed werkten als een placebo, maar dat de gel met 0.03 procent thymosine-bèta-4 het herstel versnelde.


Te weinig TB-500 werkt niet, teveel ook niet


Conclusie
"It is not clear why the lower and higher doses were ineffective but thymosine-bèta-4 is a biologically active protein with a defined receptor", schrijven de onderzoekers. "Such bioactive molecules can have a narrow effective dose range and differing responses seen at different concentration are common to many signaling molecules."

Bron:
Ann N Y Acad Sci. 2012 Oct;1270:37-44.

Meer:
Proline versnelt genezing van wonden (21-4-2013)
Wonden genezen sneller door arginine (19-10-2008)


Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37 Superantioxidant Eukarion-134 stopt spierafbraak Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week

Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37
Interleukine-37, een cytokine die misschien allergie en auto-immuunziekte bestrijdt, heeft ook opmerkelijk sterke anti-verouderingseffecten.

Superantioxidant Eukarion-134 stopt spierafbraak
Wetenschappers die werken voor NASA zoeken bestuderen middelen en technieken die het lichaam spieren sterk houden tijdens lange ruimtereizen.

Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week
Deense onderzoekers hebben een medicijn ontdekt dat het spierafbrekende eiwit myostatine uitschakelt, maar niet de bijwerking heeft die als een donkere schaduw boven het myostatineonderzoek hangt...