Opgeladen: 24-10-2019
Opgeborgen in: Psychologie, Yoga, meditatie en mentale training
Translation: Athletes can learn mental techniques for performance enhancement in a few hours (25-10-2019)

Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur

Sporters die mentale technieken willen aanleren waarmee ze beter kunnen presteren hoeven niet af te reizen naar afgelegen kloosters in de Himalaya, om in de leer te gaan bij mystieke boeddhistische monniken. Met vier mondelinge instructies van hooguit een uur lukt het ook. Dat suggereert een kleine kwalitatieve studie, die Britse wetenschappers in 2003 publiceerden in de Sport Psychologist.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 4 mannelijke studenten van 19-21 jaar, die veel tijd doorbrachten in de gym van de University of Portsmouth. Ze lieten de studenten bij meerdere gelegenheden op de fitnessmachines van de gym een gesimuleerde triatlon afleggen die bestond uit 2 kilometer roeien, 5 kilometer fietsen en 3 kilometer hardlopen. Nadat de studenten dat een paar keer hadden gedaan, kregen ze gedurende 4 dagen elke dag een uurtje les over mentale prestatieverbeterende technieken.

De studenten leerden hoe ze zichzelf realistische doelen konden stellen, waardoor ze zichzelf beter konden motiveren. Ze leerden hoe ze door ontspanningsoefeningen te doen voor de triatlon meer ontspannen aan die exercitie konden beginnen, en hoe ze zich door visualisatieoefeningen konden voorbereiden op moeilijke momenten. Tenslotte leerden ze hoe ze zichzelf door self talk tijdens de triatlon konden aanmoedigen.

En daarna moesten de studenten nog een paar keer de gesimuleerde triatlon afleggen.

Resultaten
De figuren hieronder laten zien dat de studenten hun parcours in een kortere tijd konden afleggen nadat ze hun mentale technieken hadden geleerd [intervention phase].


Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur


Conclusie
"The present study demonstrated that a mental skills training package combining goal setting, relaxation, imagery, and self-talk was beneficial in enhancing competitive gymnasium triathlon performance", resumeren de Britten.

Meer informatie over de technieken die de Britten hun proefpersonen hebben aangeleerd, vind je in de publicatie van de onderzoekers. Hij staat integraal op het web. Een link naar het artikel staat hieronder.

Bron:
The Sport Psychologist, 2003, 17, 318-17.

Meer:
Superieure afslankresultaten door zelfhypnose (24-3-2016)
Een gefantaseerde training kan een echte vervangen (8-3-2012)
Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt (16-11-2009)


Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker Aanmoediging maakt sterker en fitter Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training

Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker
Je kunt spieren trainen door alleen maar aan trainen te denken. Als je er even voor gaat zitten, en je inbeeldt hoe je - willekeurig voorbeeld - bankdrukt met een enorm gewicht, dan worden je pecs, delts en triceps vanzelf sterker.

Aanmoediging maakt sterker en fitter
De hoeveelheid kracht die je maximaal kunt ontwikkelen en de hoeveelheid zuurstof die je maximaal kunt opnemen worden groter als iemand je aanmoedigt.

Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training
Nadat chirurgen gescheurde pezen in de hand en onderarmen hebben gehecht, hebben patiƫnten toch al snel twaalf weken nodig om te revalideren. Denkbeeldige training bespoedigt dit herstel.