Opgeladen: 14-6-2022
Opgeborgen in: Spermidine, Hart & bloedvaten, Levensverlenging & supplementen
Translation: Spermidine keeps the heart young | Animal study (15-6-2022)

Spermidine houdt het hart jong | Dierstudie

Suppletie met spermidine kan cardiovasculaire veroudering misschien afremmen. Dat suggereert een Duitse dierstudie, die is verschenen in GeroScience, waarin onderzoekers muizen een behoorlijk hoge dosis spermidine gaven.


Spermidine houdt het hart jong | DierstudieStudie
Duitse moleculaire onderzoekers van Hanover Medical School gaven jongbejaarde muizen gedurende 6 maanden via hun drinkwater elke dag een stevige dosis spermidine. Een controlegroep kreeg drinkwater zonder toevoegingen.

Na 6 maanden suppletie vergeleken de onderzoekers beide groepen muizen met elkaar - en met een groep betrekkelijk jonge muizen.

Resultaten
Oude muizen verliezen een deel van hun pels, maar suppletie met spermidine ging dit tegen.


Spermidine houdt het hart jong | DierstudieSpermidine houdt het hart jong | DierstudieIn de hartspier van oudere muizen in de controlegroep vonden de onderzoekers tekenen van milde en ernstige degeneratie door veroudering. Suppletie met spermidine verminderde ernstige degeneratie.

Op moleculair niveau leidt veroudering tot een afname van de telomeren in het DNA van de cellen. Hoe heftiger verouderingsprocessen verlopen, hoe sneller de telomeren verdwijnen. Toen de onderzoekers het percentage hartcellen met een betrekkelijk veel telomeren bepaalden, zagen ze dat spermidinesuppletie de telomeererosie had afgeremd.


Spermidine houdt het hart jong | DierstudieProbleem
Het humane equivalent van de gebruikte dosis ligt in de orde van grootte van enkele honderden milligrammen per dag. Zulke hoeveelheden zitten niet in supplementen.

Supplementen bevatten per capsule enkele milligrammen. Dat zijn doses die weerspiegelen hoeveel spermidine mensen via hun reguliere voeding kunnen consumeren. De dosis die de Duitsers gebruikten is van een andere orde.

Bron:
Geroscience. 2021 Apr;43(2):673-90.

Meer:
Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie (9-9-2020)
Voorkomen supplementen met spermidine dementie? (7-9-2020)
Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie (5-9-2020)
Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering (4-9-2020)


Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen Dit trainingsschema draait de veroudering van het hart terug Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten

Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen
Een voedingspatroon met relatief veel magnesium, kurkuma, omega-3-vetzuren, voedingsvezels, rode pepers, vitamine C en legio andere dingen waarover wij graag schrijven verlaagt de hoeveelheid ontstekingsfactoren in het lichaam.

Dit trainingsschema draait de veroudering van het hart terug
Door veroudering wordt de hartspier stugger, en vermindert de hoeveelheid zuurstofrijk bloed die de linkerventrikel het lichaam in pompt.

Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten
Suppletie met aronia - in de vorm van arionasap uit de supermarkt - houdt de cholesterolhuishouding en de vaatwanden jong als de jaren klimmen.