Opgeladen: 17-7-2018
Opgeborgen in: Langer leven door suppletie, Q10
Translation: SkQ1 extends lifespan through the immune system (18-7-2018)

SkQ1 verlengt levensduur via immuunsysteem

Blijkens berichten op webfora als Longecity, waar doorgaans uitstekend geïnformeerde life extensionists van diverse pluimage informatie uitwisselen, zijn in de longevity scene de eerste experimenten met fikse doses SkQ1 begonnen. Maar wat is dat eigenlijk voor spul? Om een beeld te krijgen, lazen we we een fascinerende Russische publicatie uit 2011.

SkQ1
SkQ1 is, net als MitoQ, een variant van het welbekende Q10. De moleculaire structuur van SkQ1 lijkt ook sprekend op die van MitoQ. Net als Q10 wrikt SkQ1 zich naar binnen in de membranen van de mitochondria, en fungeert daar als een soort bliksemafleider. Het vangt rondvliegende electronen op, die vrijkomen tijdens de omzetting van voedingsstoffen in cellulaire energie. Daardoor blijven de mitochondria beter in vorm.


SkQ1 verlengt levensduur via immuunsysteem


SkQ1 verlengt levensduur via immuunsysteem



SkQ1 is al op de markt. Het zit bijvoorbeeld in Mitovan en Visomitin. Visomitin is een vloeibaar preparaat dat je in je ogen moet druppelen, en volgens de makers helpt tegen droge ogen en oogontstekingen.

Dierstudie 1
Middelen als SkQ1 zijn geesteskinderen van de Russische biochemicus Vladimir Skulachev. Een team onder zijn leiding publiceerde in 2011 een onderzoek in Aging waarin ze experimenteerden met 4 groepen female outbred SHR mice.

De helft van de muizen leefde in een vrijwel steriele omgeving [low pathogens], de andere helft leefde in een niet-steriel omgeving [normal pathogens]. De helft van beide groepen kreeg dagelijks SkQ1 toegediend via het drinkwater. Per kilogram lichaamsgewicht kregen de dieren 3.1 microgram per dag. Hoe je het humane equivalent van die dosis kunt inschatten lees je hier.

In de steriele omgeving had toediening van SkQ1 geen spectaculair effect op de levensduur van de muizen. In de normale omgeving wel.


SkQ1 verlengt levensduur via immuunsysteem



"In preceding papers, [Biochim Biophys Acta. 2009 May;1787(5):437-61.] it has been shown that female outbred SHR mice living in an old non-low pathogens vivarium in St. Petersburg were short-lived (median lifespan about 300 days)", schrijven de onderzoekers. "They died mainly due to various infections, the mortality being age-dependent."

"In these experiments, the median lifespan was doubled by very low doses of SkQ1 (5 nmol SkQ1/kg per day) which greatly decreased the infection-related mortality."

"SkQ1 also changed the main reason for death: in the presence of SkQ1, mammary carcinomas, rather than infections, were responsible for the majority of deaths."

Dierstudie 2
De onderzoekers herhaalden hun proeven met blinde woelmuizen [mole-voles] [Ellobius talpinus], die ze zelf hadden gevangen in het wild. Deze proefdieren hebben waarschijnlijk minder genetische afwijkingen dan de female outbred SHR mice van hierboven. Ze hielden de dieren in een buitenverblijf.

De dosis SkQ1 was trouwens wel een factor 10 hoger dan de dosis in de eerdergenoemde muizenstudie.


SkQ1 verlengt levensduur via immuunsysteem


SkQ1 verlengt levensduur via immuunsysteem




"The age of the mole-voles was estimated post mortem (roots of the first mandibular molars were studied)", lichten de onderzoekers toe. "The median lifespan was significantly increased by SkQ1, the effect being stronger for males.

"A post mortem study revealed only one case where a tumor was identified in the dead mole-voles."

Conclusie
SkQ1 verlengt de levensduur van dieren die worden gehouden onder natuurlijke omstandigheden. Het lijkt er op dat SkQ1 de weerstand tegen levensbedreigende infectieziekten verhoogt, en op die manier - dus via het immuunsysteem - proefdieren langer kan laten leven.

Bron:
Aging (Albany NY). 2011 Nov;3(11):1110-9.

Meer:
De TXNIP-blokkers komen | De eerste medicijnen tegen veroudering zijn in aantocht (1-7-2018)
Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen (11-4-2018)
Langer leven dankzij omega-3-vetzuren (3-1-2018)


Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten

Glycine verjongt oude cellen

Hoe PQQ veroudering vertraagt (en vetverlies versnelt)

Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten
Als mensen met stijve en versleten bloedvaten elke dag 20 milligram van de Q10-variant MitoQ gebruiken, worden hun bloedvaten jonger. De suppletie maakt de bloedvaten worden soepeler, en vermindert bovendien de cardiovasculaire schade die het 'slechte cholesterol' LDL kan aanrichten.

Glycine verjongt oude cellen
Het spotgoedkope en eenvoudige aminozuur glycine is misschien een antiverouderingsmiddel. Werkt ook via de mitochondria.

Hoe PQQ veroudering vertraagt (en vetverlies versnelt)
PQQ laat het aantal mitochondria in cellen toenemen.