Opgepoetst: 1-9-2022
Opgeladen: 17-4-2012
Opgeborgen in: Plantenextracten, Supplementen voor meer uithoudingsvermogen, Ginseng (jawel, we weten dat Siberische ginseng een andere plant is dan de Chinese ginsengplant)
Translation: Siberian ginseng: endurance capacity up by 23 percent (25-5-2012)

Siberische
ginseng-kuur:
stamina + 23 %

In 2010 hadden onderzoekers van Fu Jen Catholic University in de Taiwanese hoofdstad Taipei een primeur. Ze waren de eerste wetenschappers die de positieve effecten van Eleutherococcus senticosus of Siberische ginseng aantoonden op duursporters in een studie die redelijk in orde is. Hun onderzoek verscheen in de Chinese Journal of Physiology.


Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent


Siberische ginseng
De eerste aanwijzingen dat extracten van Eleutherococcus senticosus een positief effect op duursporters kunnen hebben komen uit oudere en moeilijk toegankelijke Russische studies. [Altern Med Rev. 2006 Jun;11(2):151-5.] In die studies krijgen duursporters een half uur voor behoorlijk zware inspanningen enkele milliliters van een geconcentreerde alcoholoplossing met stoffen uit Eleutherococcus senticosus, met aantoonbaar betere prestaties als gevolg.

Op die eerste positieve studies is methodologisch van alles aan te merken. Recentere studies, die meer conform de regelen der kunst waren opgezet, meldden geen positieve resultaten. Die studies rapporteerden bijvoorbeeld dat Eleutherococcus senticosus in sporters de gevolgen van stress op immuuncellen en de cortisolspiegel juist versterkt. [Life Sci 2001 Dec 14;70(4):431-42.]

Een overzichtsstudie uit 2005 hield het er dan ook op dat Eleutherococcus senticosus in een dosis van 1000-1200 milligram per dag niet interessant is voor sporters. [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Feb;15(1):75-83.]

Studie
De Taiwanezen besloten Eleutherococcus senticosus nog een kans te geven. Het geld voor hun onderzoek kwam van de Taiwanese landbouwministerie, niet van de supplementenindustrie.


Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent


De onderzoekers gaven 9 mannelijke studenten die dagelijks 2 uur trainden op de tennisbaan, 8 weken lang dagelijks 800 milligram Eleutherococcus senticosus. De extracten waren gemaakt van de wortels en de wortelstokken van de Siberische ginseng. Ze kwamen uit de fabrieken van Chung Mei Pharmaceutical. [chungmei.com.tw]

De studenten moesten 2 keer fietsen op 75 procent van hun maximale zuurstofopname totdat ze niet meer konden. De ene keer hadden ze eerst twee maanden lang een placebo geslikt [P], de andere keer een supplement met actieve stoffen [ES].

Resultaten
Nadat de studenten Eleutherococcus senticosus hadden gebruikt konden ze tijdens de inspanningsproef 23 procent langer fietsen dan na de placeboperiode. Dat kwam waarschijnlijk omdat de studenten gedurende het eerste deel van de proef meer vet en minder glucose verbrandden. In de tabel [klik erop voor een grotere versie] hieronder zie je dat hun RER na een half uur fietsen lager was.


Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent


Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent


De suppletie verhoogde de maximale zuurstofopname met 9 procent. Ernstige bijwerkingen deden zich niet voor, al klaagde een student tijdens de suppletieperiode over slapeloosheid.

Conclusie
"Eleutherococcus senticosus supplementation did appear to enhance endurance time during intense submaximal exercises with concomitant increases in free fatty acid availability and utilization in preference over glucose for cellular energy demands", vatten de onderzoekers samen.

"It is concluded that Eleutherococcus senticosus is an effective nutritional ergogenic aids for people who perform endurance exercises, but the exact mechanisms involved need further investigation."

Bron:
Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11.

Meer:
Siberische ginseng vergroot uithoudingsvermogen in dierstudie (16-8-2013)


Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag

Ginsenoside Rg1, een anabool uit ginseng

Red Ginseng stimuleert spiergroei, vergroot uithoudingsvermogen

Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag
Als mensen dagelijks 3 gram Koreaanse ginseng gebruiken, neemt het aantal mitochondria in hun cellen toe.

Ginsenoside Rg1, een anabool uit ginseng
Ginsenoside Rg1 is waarschijnlijk de belangrijkste actieve stof in Chinese en Koreaanse ginseng.

Red Ginseng stimuleert spiergroei, vergroot uithoudingsvermogen
In ginseng zitten steroidachtige stoffen als Rg1 en Rg3, die in reageerbuisstudies en dierstudies spiergroei stimuleren.