Opgeladen: 16-6-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Schisandra chinensis, Ongewone anabole methoden
Translation: Schisandra enhances the increase of muscle strength induced by exercise (17-6-2021)

Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging

Een supplement met een extract van de bessen van Schisandra chinensis vergroot de toename van de spierkracht door laag-intensieve beweging. Dat blijkt uit een humane studie die Koreaanse onderzoekers publiceerden in de American Journal of Clinical Nutrition.


Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging


Studie
De onderzoekers, die verbonden zijn aan Pusan National University, verdeelden 46 gezonde maar niet-actieve vijftigplussers in 2 groepen. Gedurende de 12 weken die het experiment in beslag nam, wandelden de proefpersonen minstens 3 keer per week een half uur in een straf tempo.

De helft van de proefpersonen slikte twee keer dag placebocapsules, de andere helft kreeg capsules met een extract van Schisandra chinensis. De proefpersonen slikten 2 capsules met 250 milligram extract bij het ontbijt, en nog eens 2 capsules met 250 milligram bij het avondeten. In totaal kregen de proefpersonen in de experimentele groep dus een gram extract per dag.

In die gram extract zat 1.6 milligram schisandrine.

Resultaten
Suppletie met schisandra had geen effect op de lichaamssamenstelling. De onderzoekers ontdekten ook geen effect op de kracht waarmee de proefpersonen een handgripper konden dichtknijpen.

Wel werd de torque [zeg maar: de kracht] groter die de proefpersonen tijdens een leg-extension konden ontwikkelen. Dat was logisch, want de proefpersonen hadden tenslotte tijdens het experiment hun beenspieren gebruikt. Maar de toename van de torque was echter significant groter in de schisandra-groep.


Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging

Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

Over de manier waarop Schisandra chinensis spieren sterker maakt, maakt de Koreaanse studie ons niet veel wijzer. De onderzoekers vonden geen effect op ontstekingsfactoren of merkers van oxidatie. Wel was er een trend dat de glucosespiegel in proefpersonen die schisandra kregen, een beetje lager was.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging


Misschien vergroot Schisandra chinsensis de opname van glucose door actieve spiercellen?

Conclusie
"Schisandra chinensis extract supplementation could enhance skeletal muscle strength in older adults who perform low-intensity exercises", vatten de Koreanen hun bevindingen samen. "However, unlike the results of some previous studies, there was no change in muscle mass."

"Further clinical studies are needed to determine the effective dose of Schisandra chinensis extract supplementation for muscle strength and mass and confirm the interaction between Schisandra chinensis extract and exercise."

Bron:
Am J Clin Nutr 2021;113:1440-6.

Meer:
Schisandra chinensis laat spierkracht toenemen met 8 procent (22-12-2020)
Ouder worden en gespierd blijven met schisandra (2-12-2019)
Fructus Schisandrae remt spierafbraak bijna net zo goed als oxymetholone (16-5-2015)


Meer vitamine C, meer spieren Curcumine vergroot spierkracht 65-plussers Onvermoed spierballenvoer: bosbessen

Meer vitamine C, meer spieren
Hoe meer vitamine C er in je voeding zit, hoe meer spieren je hebt. Epidemiologie.

Curcumine vergroot spierkracht 65-plussers
Geef mannen en vrouwen die ouder zijn dan 65 elke dag een capsule met curcumine, en hun spierkracht neemt toe. Zonder dat ze daarbij trainen.

Onvermoed spierballenvoer: bosbessen
Blauwe bosbessen zijn niet alleen een modieuze super food voor health freaks die hun immuunsysteem en cardiovasculaire gezondheid willen verbeteren.