Opgeladen: 19-12-2020
Opgeborgen in: Curcumine, Plantenextracten, Ongewone anabole middelen
Translation: Curcumin increases the muscle strength of people over 65 (20-12-2020)

Curcumine vergroot spierkracht 65-plussers

Curcumine vergroot spierkracht 65-plussers
Geef mannen en vrouwen die ouder zijn dan 65 elke dag een capsule met curcumine, en hun spierkracht neemt toe. Zonder dat ze daarbij trainen. Dat melden onderzoekers van het particuliere onderzoeksbedrijf Aurea Biolabs in een publicatie die binnenkort verschijnt in de Journal of Medicinal Food.

Studie
De onderzoekers verdeelden 30 65-plussers over 2 groepen. Gedurende 3 maanden slikten de proefpersonen in de ene groep dagelijks een placebo, terwijl de proefpersonen in de experimentele groep dagelijks een supplementen met het curcumine-extract Curit slikten. Volgens studies van de producent is de opneembaarheid van Curit een factor tien hoger dan die van reguliere curcumine.

De studie vertelt niet expliciet hoeveel curcumine de proefpersonen gebruikten, maar we vermoeden dat ze dagelijks een capsule van 500 milligram gebruikten.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door het Indiase Plant Lipids, de producent van Curit.

Resultaten
Suppletie met curcumine vergrootte de kracht waarmee de proefpersonen met hun handen een dynamometer konden dichtknijpen. Suppletie vergrootte ook het aantal keren dat de proefpersonen de meter met een lage weerstand konden dichtknijpen.


Curcumine vergroot spierkracht 65-plussers


Curcumine vergroot spierkracht 65-plussers


De onderzoekers lieten de proefpersonen wandelen, traplopen en fietsen totdat ze moe werden. Er was een trend dat curcumine die tijdspanne verlengde.

Mechanisme
De onderzoekers schrijven het positieve effecten van curcumine onder meer toe aan het neutraliseren van ontstekingseiwitten als TNF-alpha, het activeren van antioxidante enzymen als HO-1 en het uitschakelen van TXNIP.

Conclusie
"Cureit supplementation restores the normalcy of muscular strength as well as helps in the restoration of muscle mass by a reduction in muscle catabolism", schrijven de onderzoekers.

"Cureit helps in the management of sarcopenial conditions by anti-inflammatory action, increasing the handgrip strength, weightlifting capacity, antifatigue effects, reduction in oxidative stress in muscles, and muscle protein management."

"It may be a safe and effective alternative to the modern treatment modality in the management of sarcopenia. Further studies of longer duration and larger sample size can be designed to assess long-term effects and the comparative efficacy with already existing treatments."

Bron:
J Med Food. 2020 Dec 7. doi: 10.1089/jmf.2020.4778. Online ahead of print.

Meer:
Combinatie visolie en curcumine activeert anabolisme in inactieve spieren (10-4-2019)
Meer spieren op hoge leeftijd dankzij curcumine (11-3-2019)
Curcumine versterkt het effect van hardlopen op de spiercel (8-1-2018)


Forse dosis curcumine versterkt het effect van training op spieren

Curcuminesuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht

MRI legt antikatabole werking van curcumine vast

Forse dosis curcumine versterkt het effect van training op spieren
Sporters die hun uithoudingsvermogen willen vergroten, boeken misschien betere resultaten als ze hoge doses curcumine gebruiken.

Curcuminesuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht
Suppletie met curcumine is misschien ook interessant voor duursporters.

MRI legt antikatabole werking van curcumine vast
Curcumine is een interessante stof voor sporters die zo intensief trainen dat hun lichaam moeite heeft om hun spieren te laten herstellen.