Opgeladen: 11-2-2017
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Rhabdomyolysis through high-reps strength training (19-4-2017)

Rhabdomyolyse door high-reps-krachttraining

Als sporters zich ervan bewust worden dat je met high-reps-krachttraining spiermassa kunt opbouwen en misschien zelfs een breed spectrum aan verouderingsprocessen vertraagt, dan zou die vorm van krachttraining wel eens populair kunnen worden. Als het zo ver komt, is het goed als trainers weten dat high reps krachttraining spierweefsel zo zwaar belast dat ongetrainde individuen er gevaarlijk veel spierschade door kunnen oplopen. Ongetrainde individuen moeten hun lichaam een paar workouts de tijd geven om aan krachttraining met high-reps te wennen.

Case
Amerikaanse bewegingswetenschappers die met high reps-krachttraining experimenteren lieten proefpersonen hun biceps trainen met 30 procent van het gewicht waarmee ze 1 rep konden maken. De proefpersonen maakten 3 sets van 30-40 reps.

Rhabdomyolyse door high-reps-krachttraining
Bij één van hun proefpersonen, een sportieve vrouw van 21 jaar die nog niet eerder met gewichten had getraind, ging dat helemaal verkeerd. De vrouw kreeg enkele dagen na de workout zoveel spierpijn dat ze haar armen niet meer kon strekken, en haar biceps zwollen op. De onderzoekers bepaalden de concentratie creatinekinase in het bloed, en zagen dat de waarde gevaarlijk hoog was opgelopen.

Rhabdomyolyse
Creatinekinase is een enzym dat in hoge concentraties niet in de bloedbaan thuishoort. Het komt echter in het bloed terecht als spiercellen openscheuren. Normaal is een creatine-spiegel van 45-260 eenheden per liter, en bij een concentratie van meer dan 5000 eenheden beginnen artsen aan rhabdomyolyse te denken. De vrouw zat daar ruim boven.


Rhabdomyolyse door high-reps-krachttraining


Bij rhabdomyolyse is spierweefsel zo ernstig beschadigd dat de spierinhoud in het bloed terechtkomt. Daar zit ook de stof myoglobine bij. [Ruimtelijke structuurformule hieronder.]

Rhabdomyolyse door high-reps-krachttraining
In kleine hoeveelheden kan het lichaam myoglobine neutraliseren. Het bloedeiwit albumine vist de myoglobinemoleculen weg, en zorgt ervoor dat die netjes worden opgeruimd. Maar als er meer myoglobine in het bloed zit dan het alubumine kan wegvangen, dan moeten de nieren het myoglobine wegzuiveren. Daarbij kunnen de nieren worden beschadigd. Myoglobine is toxisch voor de nieren.

Mensen met te veel myoglobine in hun bloed hebben thee- of colakleurige urine. Dat was bij de 21-jarige vrouw niet het geval. Haar artsen stuurden haar naar huis, en gaven haar het advies om veel water te drinken en paracetamol te slikken - en liever geen aspirine, naproxen of ibuprofen. Paracetamol is milder voor de nieren dan die andere pijnstillers.

De vrouw gaf pas na twee weken aan dat haar biceps weer normaal waren. De scans van de onderzoekers bevestigden dat.


Rhabdomyolyse door high-reps-krachttraining


Meer gevallen
Het geval waarover dit stukje gaat staat niet op zichzelf. In 2015 publiceerden trauma-artsen van Baylor College of Medicine in de VS ook al een case study over een jonge vrouw die rhabdomyolyse had gekregen na een high reps-workout. [Case Rep Emerg Med. 2015;2015:281540.] In die case study is de hoofdrol weggegeld voor een 23-jarige recreatieve atleet, die nadat ze enkele maanden niet had getraind, op het onzalige idee was gekomen om haar biceps te vergasten op een intensieve high reps-workout.

In wetenschappelijke tijdschriften hebben artsen meer van dergelijke gevallen gepubliceerd. [Cases J. 2009 Jan 5;2(1):7.] Soms hebben ze betrekking op sporters die aan Kaatsu deden, [J Strength Cond Res. 2016 Jul;30(7):2064-8.] soms op sporters die high reps-training combineerden met intensieve cardio. [BMJ Case Rep. 2011 Apr 1;2011.]

Bron:
UCARE Poster session, University of Nebraska-Lincoln Research Fair, April 2016, Lincoln, NE.

Meer:
Rhabdomyolyse: push-ups tot je nieren het begeven (25-2-2011)
Vegetarische topsporter krijgt rhabdomyolyse (14-8-2009)
Rhabdomyolyse van episch formaat: creatinekinase-spiegel loopt op tot anderhalf miljoen (24-9-2008)


Hydroxycut + pijnstillers = kapotte spieren
Afslanksupplement met stimulantia bewerkstelligt rhabdomyolyse.

Rhabdomyolyse na site injection stanozolol
Case study uit het Midden-Oosten.

Acute Quadriceps Compartment Syndrome and Rhabdomyolysis in a Weight Lifter Using High-Dose Creatine Supplementation
Bizarre, maar goed gedocumenteerde case study uit 2000.