Opgeladen: 8-11-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Pycnogenol
Translation: Pycnogenol prevents water retention during air travel (9-11-2021)

Pycnogenol houdt vochthuishouding tijdens lange vliegreis in balans

Elke bodybuilder die meedoet aan internationale wedstrijden weet dat het lichaam door lange vliegreizen meer vocht gaat vasthouden. Mensen met hart- en vaatziekten die geregeld te maken krijgen met oedeem weten het ook. Volgens een onderzoek uit 2005 geeft suppletie met Pycnogenol misschien verlichting.


Pycnogenol houdt vochthuishouding tijdens lange vliegreis in balans


Studie
Italiaanse onderzoekers, verbonden aan G D'Annunzio University en L'Aquila University, experimenteerden in het begin van de 21ste eeuw met 169 proefpersonen die 7-12 uur achtereen moesten vliegen.

De proefpersonen hadden een licht tot matig risico op trombose, en slikten 2-3 uur voordat ze vertrokken 2 capsules. In het vliegtuig slikten ze nog eens 2 capsules, en de dag na hun aankomst namen ze nog eens een capsule.

De helft van de proefpersonen kreeg capsules zonder actieve stoffen. De andere helft kreeg capsules met 100 milligram Pycnogenol per capsule.

Gesponsord of niet?
De onderzoekers schrijven dat hun studie not sponsored was. Dat is strikt genomen mogelijk waar. Horphag, de producent van Pycnogenol, betaalde hun studie niet direct.


Pycnogenol houdt vochthuishouding tijdens lange vliegreis in balans


Omdat betrokken onderzoekers patenten voor het gebruik van Pycnogenol op hun naam hebben staan, en op de loonlijst van Horphag staan, beschouwen we de studie toch als gesponsord.

Resultaten
Voor en na de vliegreis beoordeelden onderzoekers en de proefpersonen zelf de mate waarin de proefpersonen vocht vasthielden. De onderzoekers berekenden aan de hand van die evaluaties een oedeemscore [Edema score].

In de placebogroep nam de gemiddelde oedeemscore toe met 58.3 procent. In de Pycnogenolgroep was dat slechts 17.9 procent.


Pycnogenol houdt vochthuishouding tijdens lange vliegreis in balans


Pycnogenol houdt vochthuishouding tijdens lange vliegreis in balans


Onbekend
Hoe Pycnogenol precies werkt wordt uit het onderzoek niet duidelijk. Wel blijkt uit de studie dat serieuze bijwerkingen niet optraden.

In de eerste alinea van dit webbericht hadden we het over bodybuilders. In die groep atleten - de naturals even buiten beschouwing gelaten - speelt farmacologie een grote rol. Of en hoe Pycnogenol interacteert met de keur van middelen die farmacologische bodybuilders gebruiken weten we niet.

Bron:
Clin Appl Thromb Hemost. 2005 Jul;11(3):289-94.

Meer:
Echinacea beschermt tegen virussen in het vliegtuig (10-10-2012)


Pycnogenol, de plantaardige smeerolie voor versleten gewrichten Zwakke bloedvaten, opgezwollen benen en Pycnogenol Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitter

Pycnogenol, de plantaardige smeerolie voor versleten gewrichten
Licht versleten, stijve en pijnlijke gewrichten gaan merkbaar beter functioneren door suppletie met 150 milligram Pycnogenol per dag.

Zwakke bloedvaten, opgezwollen benen en Pycnogenol
Heb je last van spataders? Of worden je benen zwaar, gezwollen en misschien zelfs pijnlijk als je lang moet staan?

Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitter
Wat jammer dat de auteurs van deze Pycnogenolstudie zo'n potje van hebben gemaakt. Hun onderzoeksopzet deugt van geen kant.