Opgeladen: 8-10-2016
Opgeborgen in: Pycnogenol
Translation: No translation yet

Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitter

Wat jammer dat de auteurs van het Pycnogenolstudie waarover we vandaag een stukje schrijven er zo'n potje van hebben gemaakt. Hun onderzoeksopzet deugt van geen kant. Maar als je hun studie, die is verschenen in Minerva Ortopedica e Traumatologica, mag geloven, dan is Pycnogenol voor ouderen een effectieve prestatieverbeteraar die zowel de kracht als het uithoudingsvermogen vergroot.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 64 proefpersonen van 70-78 jaar. Ze waren allemaal gezond, maar hadden ook last van vermoeidheid.

De onderzoekers lieten de proefpersonen gedurende enkele maanden gezonder leven en meer bewegen. Ongeveer de helft van hen slikte daarbij ook elke dag 150 milligram Pycnogenol. De niet-slikkers kregen geen placebo. Da's al niet erg netjes, maar het wordt nog erger.

"The period of follow-up was considered variable, according to the needs and availability of the patients or registry subjects", schrijven de onderzoekers. "The observation period is therefore variable, not prefixed. Ideally, the supplement should be used as long as needed to see results or changes." De proefpersonen bleven dus hun supplement slikken totdat de onderzoekers leuke resultaten zagen.

Resultaten
Voor en na de suppletie lieten de onderzoekers hun proefpersonen, met in elke hand een dumbbell van 2 kilo, een maximaal aantal shoulder raises maken. Na de suppletieperiode kon de Pycnogenolgroep significant meer reps maken dan de andere groep.


Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitter


Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitterVoor en na de suppletieperiode moesten de proefpersonen op een treadmill heuvelopwaarts lopen totdat ze last kregen van pijn of vermoeidheid. Na de suppletieperiode kon de Pycnogenolgroep significant meer meters afleggen dan de andere groep. Dat zie je hierboven.

Voor en na de suppletieperiode moesten de proefpersonen traplopen totdat ze last kregen van pijn of vermoeidheid. Na de suppletieperiode kon de Pycnogenolgroep significant meer treden afleggen dan de andere groep.


Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitterVoor de suppletieperiode hadden de proefpersonen verhoudingsgewijs veel eiwitten in hun urine. Een gezond individu verliest per dag minder dan 80 milligram eiwit via zijn urine. Een mogelijke oorzaak van een verhoogde hoeveelheid eiwit in de urine - artsen spreken liever over proteinuria - is spierafbraak.

Suppletie met Pycnogenol kon de hoeveelheid eiwit in de urine niet normaliseren, maar wel significant verlagen.


Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitterConclusie
"Pycnogenol supplementation appears to be effective in improving strength and muscular activity and possibly in controlling muscular loss in older, otherwise healthy subjects", concluderen de onderzoekers.

Ze geven toe dat ze in dit onderzoek niet hebben gekeken naar het effect van Pycnogenol op de spiermassa, maar dat er wel onderzoek naar dat aspect in de pijplijn zit.

Het wordt niet duidelijk uit de publicatie wie het onderzoek heeft gefinancierd.

Bron:
Minerva Ortopedica e Traumatologica 2016 September;67(3):124-30.

Meer:
Pycnogenol reduceert spierkramp in sporters (16-4-2014)
Trainen voor de triathlon gaat beter met Pycnogenol (10-4-2014)


Dierstudie: afslanksupplement Pycnogenol ontziet hart- en bloedvaten
Pycnogenol heeft al een brede toepassing - maar volgens Japanse onderzoekers zou die nog een tikkie breder kunnen worden.

Dierstudie: Pycnogenol is afslanksupplemen
Japanse onconventionele dierstudie.

Pycnogenol houdt botten sterk
Als je je botten sterker wilt maken, dan heb je meer opties dan alleen maar supplementen met extra calcium en vitamine D.