Opgeladen: 9-3-2019
Opgeborgen in: Haargroeimiddelen, Cosmeceuticals, Silicium
Translation: Supplementation with orthosilicic acid may make fragile hair stronger (10-3-2019)

Breekbaar haar? Misschien helpt suppletie met orthosilicic acid

Breekbaar haar? Misschien helpt suppletie met orthosilicic acid
Een supplement met een goed opneembare vorm van silicium kan helpen voorkomen dat haar teer en breekbaar wordt. Dat blijkt uit een heuse humane studie die maar liefst negen maanden duurde, en in 2007 verscheen in Archives of Dermatological Research. Een gesponsorde studie, dat dan weer wel.

Studie
De onderzoekers verdeelden 48 vrouwen van 18-65 jaar, die allemaal dun en breekbaar haar hadden, in 2 groepen. Gedurende 9 maanden gaven de onderzoekers de ene groep elke dag een placebo, en de andere groep 10 milligram silicium in de vorm van orthosilicic acid.

De dosis van 10 milligram was trouwens niet veel. De totale dagelijkse inname van silicium door de proefpersonen nam daardoor toe met 5 procent.

De onderzoekers gebruikten een product van het Belgische Bio Minerals. En jazeker, Bio Minerals sponsorde het onderzoek.

Silicium
Orthosilicic acid is de belangrijkste vorm van silicium in ons dieet. Orthosilicic acid ontstaat als siliciumdioxide oplost in water. Het lichaam neemt silicium in deze vorm volgens Bio Minerals beter op in combinatie met cholinechloride, een ander bestanddeel van Bio Minerals' siliciumsupplement.

De theorie achter siliciumsuppletie is dat silicium op een nog niet bekende manier nodig is voor de biosynthese van de eiwitstructuren in bindweefsel. Om die reden zou een adequate inname van silicium belangrijk zijn voor een gezond skelet, gewrichten, huid, haren en nagels.

Resultaten
Voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers de elasticiteit van het haar, en de kracht die nodig was om het haar van de vrouwen te breken. Tijdens de proef verslechterden zowel de elasticiteit als de breekbaarheid van het haar van de vrouwen in de placebogroep. Dat gebeurde niet bij de vrouwen die orthosilicic acid kregen [ch-OSA].


Breekbaar haar? Misschien helpt suppletie met orthosilicic acid

Breekbaar haar? Misschien helpt suppletie met orthosilicic acid

Breekbaar haar? Misschien helpt suppletie met orthosilicic acid


De onderzoekers ontdekten ook dat het siliciumsupplement de haren dikker maakte.

Conclusie
"To our knowledge, the present study is the first randomized, double blind placebo-controlled trial that illustrates the positive effect of an oral mineral supplement on hair morphology and tensile strength", schrijven de onderzoekers.

"Supplementation of choline-stabilized orthosilicic acid helps to reduce loss in hair elasticity and strength and improves hair thickness."

Bron:
Arch Dermatol Res. 2007 Dec;299(10):499-505.

Meer:
Supplement met silicium verjongt huid, haren en nagels (28-7-2011)


1941: PABA geeft grijs haar zijn kleur terug Mucuna pruriens maakt grijs haar weer donker Cafeine beschermt haar tegen testosteron

1941: PABA geeft grijs haar zijn kleur terug
Als je gaat zoeken naar supplementen die het grijs worden van haar tegengaan, dan stuit je vroeg of laat op PABA - of, zoals de stof voluit heet, para-aminobenzoic acid.

Mucuna pruriens maakt grijs haar weer donker
Case study. Bizar, dat wel, maar te mooi om links te laten liggen.

Cafeïne beschermt haar tegen testosteron
Cafeïne stimuleert de groei van haar uit haarzakjes. Reageerbuisstudie.