Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cafeine       Haargroeimiddelen       Cosmeceuticals       Horror & sensatie    

1 5 - 0 1 - 2 0 0 7

  Cafeine beschermt haar tegen testosteron (Int J Dermatol. 2007 Jan;46(1):27-35.)
Cafeine stimuleert de groei van haar uit haarzakjes in een reageerbuis. Dat ontdekten onderzoekers van de Friedrich-Schiller-University in het Duitse Jena tijdens proeven met haarzakjes van jonge doch kalende mannen.
De onderzoekers ontdekten dat testosteron de groei van het haar afremde in een concentratie van vijf microgram per milliliter. Voegden de onderzoekers daar ook nog eens cafeine aan toe in een concentratie van 0,001 en 0,005 procent, dan verdween het remmende effect.
In reageerbuizen zonder testosteron stimuleerde cafeine de haargroei zelfs. Door behandeling met cafeine groeide het haar bijna de helft sneller, en duurde de levenscyclus van een haar bijna veertig procent langer. Vandaar dat de onderzoekers concluderen dat hun ontdekking misschien een haargroeimiddel voor kalende mannen oplevert.
Cafeine beschermt haar tegen testosteron
Wel - dat haargroeimiddel is er.
Twee jaar geleden publiceerde de website CosmeticsDesign.com een stuk over het Duitse Alpecin Cosmetic, dat sinds 2000 een shampoo met cafeine op de markt brengt. [CosmeticsDesign 1/18/2005] Een studie die de werking van dat product - After Shampoo Liquid, heet het spul - had bewezen was gedaan door onderzoekers uit Jena.
Dat is een publicatie die lang onderweg is geweest...
De webstek van Alpecin Cosmetics vind je [hier].

0 4 - 0 2 - 2 0 0 7

  Stamcellen zijn in het illegale circuit (ANP/belga/De Stem/HLN) [Offline]
Het BBC-programma Newsnight heeft aan het licht gebracht dat een Rotterdamse arts in Belgie illegaal patienten behandelt met stamcellen. Het gaat vooral om mensen met verlammingen en spierziekten. De behandeling is nog niet geschikt voor toepassing op mensen.
Stamcellen die uitgroeien tot spiercellen - mesoangioblasten - zouden wel eens effectieve dopingmiddelen kunnen zijn. In november 2006 meldden Europese onderzoekers hoe ze honden met een spierziekte sterker konden laten worden door injecties met stamcellen. [BBC 15 November 2006]

1 5 - 0 1 - 2 0 0 7

  Steeds meer nicotine in sigaretten (livescience.com 18 January 2007) [Offline]
De tabaksindustrie verhoogt in het geniep de hoeveelheid nicotine in sigaretten elk jaar met anderhalf procent. Daardoor is de hoeveelheid nicotine in sigaretten de afgelopen zes jaar met elf procent toegenomen.
Dat zegt Howard Koh van Harvard School of Public Health, die sigaretten van honderd merken tussen 1997 en 2005 heeft geanalyseerd.
Gregory Connolly, ook van Harvard: "There's something going on either with the type of tobacco they're using or the addition of more nicotine to the reconstituted tobacco. We just don't know."

1 4 - 0 1 - 2 0 0 7

  Orgaanjagers azen op slachtoffers tsunami (ANP 14 januari 2007) [Offline]
Uit de Indiase deelstaat Tamil Nadu komen berichten over orgaanjagers die het hebben voorzien op vrouwen die door de tsunami in de problemen zijn gekomen. De jagers overreden de vrouwen nieren en haar voor pruiken af te staan.
Er verschijnen op dit moment veel berichten over orgaanjagers in de media. Vrijdag stuurden persbureaus het nieuws de wereld in dat politie-agenten mensen, die zijn gestorven in het grootste Italiaanse ziekenhuis, de Romeinse Policlinico Umberto I, moeten bewaken op hun tocht naar het mortuarium. De agenten moeten voorkomen dat orgaanjagers er vandoor gaan met de hoornvliezen van de overledenen. Het ziekenhuis heeft een particuliere bewakingsdienst in de arm genomen, en Justitie onderzoekt de omvang van het schandaal. [ANP 12 januari 2007] [Offline]
Een week eerder schrikte de krant The Sun Groot-Brittannie op met een bericht over orgaanhandel via het internet. De organen zouden afkomstig zijn van mensen uit de Derde Wereld. Omdat daar de medische zorg op een lager peil staat dan in het westen, bestaat de kans dat de donoren ziek worden of overlijden. [BBC 8 January 2007]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken