Opgeladen: 12-11-2016
Opgeborgen in: Visolie
Translation: Omega-3 fatty acids more effective when taken with lecithin (19-2-2017)

Omega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithine

Omega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithine
Omega-3-vetzuren zoals DHA en EPA zijn razend interessante stoffen. Ze beschermen hart en bloedvaten, verminderen de kans op overgewicht en beschermen tegen stress, depressie en psychoses. Om maar wat te noemen. Suppletie met lecithine vergroot de positieve effecten van omega-3-vetzuren waarschijnlijk. Volgens een Nederlands onderzoek verbetert lecithine de opname van omega-3-vetzuren.

Studie
Onderzoekers van het Nederlandse Nutricia vertellen in Lipids dat ze ratten 3 weken 3 verschillende soorten voer gaven: standaardvoer [Control], voer dat per kilogram 0.8 gram visolie bevatte [Fish oil] en voer met per kilogram 0.8 gram visolie en 1 gram lecithine [Fish oil + lecithin].

Vermoedelijk mechanisme
Het lichaam neemt vetzuren - dus ook omega-3-vetzuren - op uit de voeding nadat de spijsvertering die vetzuren heeft verpakt in bolletjes. Die bolletjes heten micellen. Daarna verpakt de dunne darm de vetzuren weer in andere bolletjes, die chylomicronen [je ziet er eentje hieronder] heten, en staan die vervolgens af aan de bloedbaan.


Omega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithineOmega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithine
Bij de formatie van zowel micellen als chylomicronen gebruikt het lichaam phosphatidylcholine, [chemische structuur hiernaast] het voornaamste bestanddeel van lecithine. In theorie zou je dus verwachten dat suppletie met zowel lecithine als visolie meer resultaten laat zien dan suppletie met visolie alleen.

Resultaten
In de ratten die zowel visolie als lecithine door hun voer kregen nam de concentratie EPA en DHA meer toe dan bij de ratten die alleen visolie kregen.


Omega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithine


Omega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithineIn de rode bloedcellen van de ratten zaten meer omega-3-vetzuren als de proefdieren ook lecithine hadden gekregen. Lecithine vergroot dus niet alleen de opname van omega-3-vetzuren uit de voeding, maar laat vervolgens de cellen van het lichaam ook meer omega-3-vetzuren opnemen.

Conclusie
"Dietary DHA-containing oils and crude lecithin have synergistic effects on increasing plasma and red blood cell omega-3 polyunsaturated fatty acids levels, including DHA and EPA", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
Lipids. 2016 Jul;51(7):833-46.

Meer:
Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie (3-6-2016)
Capsule phosphatidylserine-DHA-complex per dag verbetert geheugen zestigplussers (2-3-2014)
Krillolie maakt slimmer en voorkomt depressie (21-12-2013)


Alleen in combinatie met lichaamsbeweging verbetert visolie werking insuline Combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer Combinatie DHA en beweging beschermt hersenen tegen klappen

Alleen in combinatie met lichaamsbeweging verbetert visolie werking insuline
Een dieet met veel visvetzuren beschermt alleen tegen diabetes als je ook veel beweegt. Epidemiologie.

Combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer
Je hersenen nemen beter nieuwe informatie op als je een paar keer per week vette vis als zalm of makreel eet, of visoliecapsules slikt. Dat vermogen neemt nog verder toe als je ook nog dagelijks beweegt. Dierstudie.

Combinatie DHA en beweging beschermt hersenen tegen klappen
Als je veel DHA binnenkrijgt, zijn je hersenen beter bestand tegen klappen, stoten en valpartijen. De beschermende werking van DHA wordt nog groter als je ook veel beweegt. Dierstudie.