Dierstudie: olijfolie goed voor (oude) spieren
Als de jaren gaan tellen, maar je desondanks je spieren zo sterk mogelijk wilt houden, zorg dan de grote bulk van je vetzuren enkelvoudig onverzadigd zijn. Dat soort vetzuren zitten in olijfolie, noten, avocado en lijnzaad. Die vetzuren zijn beter voor je spiercellen dan de verzadigde vetzuren in veel kant-en-klare producten, vette zuivelproducten en vet vlees. Dat suggereert tenminsten een dierstudie die Franse voedingsonderzoekers in 2011 publiceerden in Clinical Nutrition.
Spieren en vet
De allerbelangrijkste voedingsfactor waarmee krachtsporters hun spiermassa kunnen vergroten zijn natuurlijk kilocalorieën. Het komt weliswaar in onze decadente regionen niet voor, maar in minder fortuinlijke regio's zet een ordinair tekort aan kilocalorieën bij veel krachtsporters een rem op de spiergroei. Op de tweede plaats komt natuurlijk de hoeveelheid eiwitten in het dieet. En op de derde plaats komt...
Ja, wat komt er dan?
Op de derde plaats komt de vetzuursamenstelling van het dieet, doen vooral dierstudies vermoeden. Het lichaam verbrandt makkelijker enkelvoudig onverzadigde vetzuren dan verzadigde, meervoudig-onverzadigde vetzuren uit vis stimuleren de verbranding van vetzuren en helpen spiercellen bij de aanmaak van nieuwe eiwitten. We noemen maar wat.
Studie
De Franse studie, die tussen twee haakjes is gedaan onderzoeksinstituut INRA, bevestigt het belang van de vetzuursamenstelling van het dieet voor de spiermassa. In de studie kregen bejaarde ratten van 2 jaar oud 16 weken lang gewoon voer [OC], voer met extra olijfolie [HFO] of voer met extra palmitaat [HFP]. Palmitaat is een verzadigd vetzuur. Het zit vooral in de palmolie waarmee de voedingsindustrie ons op dit moment volstopt, en zit in betrekkelijk kleine concentraties in vlees en zuivel.
Resultaat
In de 16 weken werden de HFO- en HFP-ratten dikker. Hun spiermassa nam niet toe, maar in hun spieren zagen de onderzoekers verdraaid interessante dingen gebeuren.
Stimuleerden de onderzoekers de spiercellen van de ratten met een hoge concentratie insuline en aminozuren, dan nam in de olijfoliegroep de aanmaak van spiereiwit beduidend meer toe dan in de spiercellen van de palmitaatgroep.
In de spiercellen van de dieren die olijfolie hadden gekregen werd het anabole signaalmolecuul mTOR fors actiever dan in de spiercellen van de dieren die met palmitaat waren vetgemest.
In de spiercellen stonden mechanismen die vetzuren verbranden in de HFO-groep een tandje hoger, zie je hierboven. In die spieren van die ratten vonden de onderzoekers dan ook drie keer minder opgeslagen vet dan in de spieren van de HFP-ratten.
In het vet en de bloed verlaagde olijfolie de aanmaak van ontstekingsfactoren als tumor necrose factor-alpa en interleukin-1-beta. Die ontstekingsfactoren zorgen ervoor dat cellen ongevoeliger worden voor insuline.
Slot
De ratten waren fysiek weinig actief, en kregen voer met een normale hoeveelheid eiwit. Je vraagt je af wat er zou zijn gebeurd als de onderzoekers de ratten hadden gedwongen om hun spieren intensief te gebruiken, en voer met een verhoogde hoeveelheid eiwit hadden gekregen.
Bron:
Clin Nutr. 2011 Dec;30(6):799-806.
Meer:
Humane studie: supplement met oleuropein vergroot gevoeligheid voor insuline (29-4-2018)
Een stof in olijven imiteert in spierweefsel de werking van insuline (26-4-2018)
Spieren vasthouden tijdens afslanken gaat een beetje beter met combinatie vis- en olijfolie (18-10-2014)
|