21.03.2013

Je wordt er niet vrolijker op, van chemisch afslanken

Je wordt er niet vrolijker op, van chemisch afslanken
Hoe dikker je bent, hoe groter de kans dat je onvrolijk in het leven staat. Studies laten zien dat vetzucht de kans op depressieve symptomen verhoogt. Je zou verwachten dat dikke mensen die afvallen zich beter gaan voelen. En dat is zo, ontdekten onderzoekers van de University of Pennsylvania. Als er maar geen sprake is van farmacologische afslankmiddelen.

De onderzoekers verzamelden 31 studies, waaraan in totaal een kleine achtduizend dikke mensen meewerkten. In die studies vielen proefpersonen op verschillende manieren af, en keken de auteurs of de aanpak van het overgewicht ook de symptomen van depressie verminderde.

De proefpersonen in die studies waren trouwens niet depressief. De onderzoekers zeggen met klem dat ze hebben gekeken naar 'symptomen van depressie', en niet naar 'depressie'.

De vier figuren hieronder laten zien dat vooral totaalbehandelingen effectief zijn die dikke mensen leren dat ze minder moeten eten, meer moeten bewegen en ook daadwerkelijk hun gedrag kunnen veranderen. Klik op de figuren voor een grotere versie.

Figuur A laat het effect zien van een behandeling, die is gericht op minder eten, meer bewegen en gedragstherapie, versus helemaal niets.

In figuur B zie je het effect van een behandeling, die is gericht op minder eten, meer bewegen en gedragstherapie, vergeleken met een behandeling die niets met voeding van doen heeft. Dan moet je denken aan een cursus zelfacceptatie, of een leefstijlverandering die op gezondheid in het algemeen is gericht.

In figuur C zie je het effect van een behandeling, die is gericht op minder eten, meer bewegen en gedragstherapie, versus uitsluitend voedingsadvies.

In figuur D zie je het effect van een behandeling, die is gericht op minder eten, meer bewegen en gedragstherapie, versus een leefsstijlverandering die uitsluitend is gericht op meer bewegen.


Je wordt er niet vrolijker op, van chemisch afslanken


Je wordt er niet vrolijker op, van chemisch afslanken


Hierboven zie je het effect van gewichtsverlies door behandeling met uitsluitend medicijnen als orlistat, sibutramine of rimonabant, vergeleken met het effect van een placebo. Zoals je ziet verminderen de depressieve symptomen niet.

"Collectively, our findings suggest that the effects of most weight loss interventions particularly non-pharmacologic therapies on mood are favorable when weight loss is undertaken by obese individuals who are generally free of depression", schrijven de onderzoekers."Lifestyle modification programs, which incorporated exercise with dietary instruction and behavior therapy, were found to induce marginally or significantly greater reductions in symptoms of depression than other non-pharmacologic treatments."

Bron:
Int J Obes (Lond). 2011 Nov;35(11):1363-76.

Meer:
Wil je afvallen? Een goed voornemen is beter dan geen goed voornemen (17-1-2013)