Opgeladen: 3-8-2018
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Eating off a plate with the right color makes eating less much easier (4-8-2018)

Van een bord met de juiste kleur eet je honderdvijftig kilocalorieën minder

Als je minder wilt gaan eten, gebruik dan een bord met een kleur die sterk contrasteert met de kleur van je maaltijd. Meestal zal dat een klassiek wit bord zijn. Door de juiste kleurkeuze eet je van een grote maaltijd zo'n honderdvijftig kilocalorieën minder, ontdekten Turkse onderzoekers.

Studie
De onderzoekers, die verbonden zijn aan Hacettepe University, gaven 54 gezonde en normale vrouwen van 18-30 jaar bij drie verschillende gelegenheden een lunch. De onderzoekers hadden ervoor gezorgd dat de vrouwen voor het experiment allemaal dezelfde avondmaaltijd en het ontbijt hadden gekregen. Van de lunch - een pasta met Napolitanasaus - mochten de vrouwen eten zoveel ze wilden.

Kies het bord met de juiste kleur en eet 150 kilocalorieen minder
De ene keer kregen de vrouwen hun lunch op witte borden, de andere keer op zwarte en weer een andere keer op rode borden. De onderzoekers hoopten dat de borden met een kleurtje de vrouwen extra attent maakten op het eten op hun bord, en dat ze daardoor spontaan minder zouden gaan eten.

Resultaten
Anders dan de onderzoekers hadden gehoopt, aten de vrouwen niet minder tijdens als ze tijdens hun lunch hun pasta op een rood of zwart bord kregen. Ze aten juist zo'n 155-165 kilocalorieën meer.


Kies het bord met de juiste kleur en eet 150 kilocalorieen minderDe onderzoekers vermoeden dat hun gerecht minder goed te zien is op een rood of zwart bord dan op een wit bord. Die verminderde kwaliteit van de visuele waarneming stimuleert de eetlust. [JCR. 2011;39:215-28.] Als hun proefpersonen bijvoorbeeld een gerecht met bloemkool, aardappelpuree en een witte kaassaus hadden gekregen, dan zou een zwart of rood bord mogelijk wel de calorie-inname hebben verminderd.

Conclusie
"The present study demonstrated that red and black plates did not induce avoidance behaviour in healthy women during lunch", resumeren de onderzoekers. "The results of this study suggest that the influence of plate colour on food intake may depend on other factors, such as the type of the food and contrast interaction between the colours of the plate and the served food."

"As the need for efficient strategies in restricting food intake is crucial to combating overeating and increased energy intake, research assessing the impact of colour on eating behaviour should be continued in future studies."

Bron:
Nutr J. 2018 Apr 21;17(1):46.

Meer:
Dankzij tussendoortjes met yoghurt en chia gaat afslanken bijna automatisch (26-10-2017)
Afslanken zonder dat je er erg in hebt: drink water als je dorst hebt (27-3-2017)
Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle scheelt je honderd kilocalorieën per dag (11-2-2017)


Eet alleen tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds, en val moeiteloos af

Afslanken gaat sneller met champignons

Paleodieet maakt vetcellen lui (en als je wilt afslanken is dat precies wat je wilt)

Eet alleen tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds, en val moeiteloos af
Puntje erbij voor de voorstanders van intermittent fasting. Humaan onderzoek.

Afslanken gaat sneller met champignons
Er is een voedingstruc waarmee je misschien wel alle gerechten waarin vet gehakt zit gezonder kunt maken zonder dat ze daardoor minder goed gaan smaken.

Paleodieet maakt vetcellen lui (en als je wilt afslanken is dat precies wat je wilt)
Ook al mochten de proefpersonen in dit onderzoek eten zoals ze wilden, ze verloren toch lichaamsvet.