Opgeladen: 30-1-2021
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Strength training | Listening to music during warm-up enhances strength afterwards (31-1-2021)

Krachttraining | Luisteren naar muziek tijdens warming-up verbetert prestaties daarna

Krachtsporters die luisteren naar de muziek waarvan ze houden, presteren volgens een half dozijn studies beter. Da's keileuk natuurlijk, maar wat heb je aan die wetenschap tijdens wedstrijden? Dan bepaal je niet of er muziek er wordt gedraaid, en al helemaal niet welke. Maar gelukkig is er ook nog zoiets als een warming-up.

Studie
Christopher Ballmann, een bewegingswetenschapper van de universiteit van Birmingham die aantoonde dat krachtsporters meer reps kunnen bankdrukken door muziek naar eigen keuze, liet 10 getrainde mannelijke krachtsporters van 18-24 jaar, bij twee verschillende gelegenheden 2 sets bankdrukken to failure met 75 procent van hun 1RM.

Tussen de sets konden de proefpersonen een minuut rusten. Tijdens de sets, en in de pauze daartussen, luisterden de mannen niet naar muziek.

Voordat de mannen gingen bankdrukken, warmden ze beide keren op een identieke manier op. De ene keer luisterden ze naar muziek naar keuze [PREF], de andere keer naar muziek die ze niet zelf zouden hebben uitgekozen [NON-PREF].

Resultaten
Tijdens zowel set 1 als set 2 konden de mannen meer reps maken als ze tijdens hun warming-up naar muziek van eigen keuze hadden geluisterd.


Krachttraining | Luisteren naar muziek tijdens warming-up verbetert prestaties daarna


Krachttraining | Luisteren naar muziek tijdens warming-up verbetert prestaties daarna


Opwarmen met muziek die je apprecieert maakte het bankdrukken niet minder vermoeiend of zwaar, maar verbeterde wel de motivatie.

Bron:
J Funct Morphol Kinesiol. 2020 Dec 31;6(1):E3.

Meer:
Wanneer muziek spierkracht vermindert (14-3-2020)
Muziek met meer volume voor meer kracht (7-3-2020)
Intensievere krachttraining door muziek waarvan je houdt (6-3-2020)


Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips Je traint beter door muziek met 190 bpm Muziek verbetert sportprestaties

Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips
Maar als je kijkt naar een aflevering van MythBusters, dan boet je cardiotraining volgens juist in aan kwaliteit.

Je traint beter door muziek met 190 bpm
"We found that listening to high-tempo music while exercising resulted in the highest heart rate and lowest perceived exertion compared with not listening to music."

Muziek verbetert sportprestaties
De prestaties van zwemmers verbeteren met twee procent als ze luisteren naar motiverende muziek.