Opgepoetst: 8-11-2022
Opgeladen: 14-7-2012
Opgeborgen in: Prostaatkanker, Kankerpreventie, Selenium
Translation: Metastudy: selenium helps prevent prostate cancer (12-8-2012)

Metastudie: selenium helpt prostaatkanker voorkomen

Mannen met verhoudingsgewijs veel selenium in hun bloed krijgen minder vaak prostaatkanker. Dat ontdekten voedingswetenschappers van de University of East Anglia, die de gegevens van meer dan dertienduizend mannen uit twaalf epidemiologische studies bij elkaar veegden en opnieuw analyseerden.


Metastudie: selenium helpt prostaatkanker voorkomen


Selenium
Het dossier van selenium is problematisch. Aan de ene kant zijn er aanwijzingen dat een hoge seleniuminname beschermt tegen verouderingsziekten. Da's niet zo raar, want selenium is een bouwsteentje van ontgiftende enzymen.

Maar aan de andere is selenium bij een hoge inname al snel helemaal niet meer gezond. Geef je mensen die relatief veel selenium via hun voeding binnenkrijgen ook nog eens een seleniumsupplement, dan neemt daardoor hun kans op diabetes-2 toe.

Nou krijgen Europeanen eerder te weinig dan teveel selenium binnen - enkele uitzonderingen daargelaten. De gemiddelde Europeaan consumeert dagelijks ongeveer 60 microgram selenium per dag. Een volwassen man zou dagelijks 100 microgram selenium moeten binnenkrijgen.

Prostaatkanker
Toen de Britten alle bruikbare gegevens op een rijtje zetten ontstonden de figuren hieronder. De eerste geeft het verband weer tussen prostaatkanker en de seleniumspiegel, de tweede tussen gevorderde prostaatkanker en de seleniumspiegel.


Metastudie: selenium helpt prostaatkanker voorkomen

Metastudie: selenium helpt prostaatkanker voorkomen


Teveel selenium?
Volgens de figuren is meer selenium alleen maar beter voor de prostaat. Dat beeld is niet volledig. Er bestaat ook voor de prostaat zoiets als een teveel aan selenium, aldus studies. De onderzoekers hebben kennelijk niet genoeg mannen gevonden met zo'n hoge seleniumspiegel om dat te laten zien.

De meeste Europeanen hebben een seleniumspiegel van minder dan 80 nanogram/milliliter. Je kunt op basis van de Britse gegevens veronderstellen dat bij de gemiddelde Europeaanse man de kans op prostaatkanker vermindert als die zijn inname van selenium met enkele tientallen microgrammen per dag verhoogt. Dat kan door voorzichtig gebruik van supplementen met organisch selenium, maar ook door toevoeging van paranoten aan het dieet. Paranoten zijn voor zover bekend de beste voedingsbron van selenium. Twee paranoten leveren ongeveer 50 microgram.

Meer studies
Andere metastudies vinden soortgelijke verbanden tussen selenium en kanker. Een recente metastudie suggereerde bijvoorbeeld dat seleniumsupplementen de kans op longkanker verlagen als je seleniumspiegel lager is dan 106 nanogram/milliliter. Maar als je spiegel boven de 122 nanogram/milliliter uitkomt, neemt je kans op longkanker door seleniumsuppletie juist toe. [PLoS One. 2011;6(11):e26259.]

Bron:
Am J Clin Nutr. 2012 Jul;96(1):111-22.

Meer:
Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans (11-8-2017)


Selenium vergroot kans op overleving bij besmetting met coronavirus

Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil

Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte

Selenium vergroot kans op overleving bij besmetting met coronavirus
Een voedingspatroon met relatief veel vis uit zee, paranoten en andere bronnen van selenium beschermt misschien tegen de schadelijke gevolgen van besmetting met het coronavirus.

Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil
Een dieet met voldoende selenium kan je helpen om je spierkracht op niveau te houden als de jaren klimmen.

Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte
Zweedse onderzoekers bestudeerden het effect van dagelijkse suppletie met 200 microgram selenium en 200 milligram Q10.