Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & suppletie       Insulineversterkers       Gevaarlijke supplementen       Selenium    

1 6 - 0 7 - 2 0 0 7

  Supplement met selenium verhoogt kans op diabetes type-2 (Ann Intern Med. 2007 Jul 9; [Epub ahead of print].)
Meer slecht nieuws voor de supplementenindustrie. Zo betitelt in een commentaar de epidemioloog Eliseo Guallar het onderzoek dat Britse wetenschappers binnenkort publiceren in de Annals of Internal Medicine. Dat onderzoek betreft de grootste humane trial naar selenium tot dusver.
En de uitkomsten zijn niet goed.
In hun studie volgden de onderzoekers twaalfhonderd proefpersonen. De helft van hen slikte bijna acht jaar lang
Supplement met selenium verhoogt kans op diabetes type-2
elke dag een supplement met tweehonderd microgram selenium. De andere helft slikte een placebo. Het supplement was Selenomax, een product van Nutrition 21.
Tot in de jaren zeventig beschouwden onderzoekers selenium als een potentieel gevaarlijke stof, waarvan je beter niet teveel binnen kon krijgen. Dat veranderde toen onderzoekers ontdekten dat het lichaam selenium nodig heeft voor de aanmaak en werking van selenoproteines. Daarbij horen belangrijke enzymen, die hormonen aanmaken of toxines onschadelijk maken.
De onderzoekers verwachtten daarom dat selenium zou beschermen tegen suikerziekte. Maar precies het tegenovergestelde gebeurde. De seleniumslikkers kregen juist vaker diabetes-2.

Supplement met selenium verhoogt kans op diabetes-2

De onderzoekers bepaalden ook hoeveel selenium in het bloed van de proefpersonen zat. Hoe hoger de seleniumspiegel, des te groter was de kans op diabetes-2.

Supplement met selenium verhoogt kans op diabetes-2

Hoge doses selenium leiden tot een verhoogde aanmaak van het ontgiftende enzym glutathionperoxidase 1. In sommige dierproeven leidt een te hoge concentratie van dat enzym tot insuline-ongevoeligheid. Twee andere ontgiftende enzymen, catalase en metallothionein, verhogen in hoge concentraties ook de kans op diabetes.
Selenium zelf is, als het nog niet is ingebouwd in eiwitten, in hogere concentraties giftig. Het element bevordert oxidatieprocessen. Tel daar nog bij op dat selenium zich ophoopt in de pancreas, de klier die insuline aanmaakt, dan heb je nog een andere manier waarop seleniumsuppletie misschien de kans op diabetes verhoogt.
De proefpersonen woonden in een streek waar de gemiddelde bewoner dagelijks via zijn voeding al negentig microgram per dag binnenkrijgt. Ook nog eens tweehonderd microgram in pilvorm is kennelijk teveel van het goede.
Toch blijft die 290 microgram per dag netjes binnen de limieten die voedselautoriteiten hebben vastgesteld. Het Institute of Medicine heeft de Tolerable Upper Intake Level voor selenium op vierhonderd microgram per dag gezet. [De Europese Scientific Committee on Food zette de limiet in een voorstel op 300 microgram per dag - red.]

1 8 - 0 7 - 2 0 0 7

  Tribulus doet niets, zegt studie onder sporters (J Strength Cond Res. 2007 May;21(2):348-53.)
Rugbyspelers die elke dag 450 milligram Tribulus-extract slikken, bouwen daardoor geen extra kracht of spiermassa op. Dat concluderen sportwetenschappers van de Australische Southern Cross University Lismore uit een proef onder
Tribulus doet niets, zegt studie onder sporter
twintig rugbyspelers die vijf weken duurde.
Ook op de vetmassa of het vetpercentage had het supplement geen effect. Volgens de onderzoekers zijn de claims van de supplementenindustrie over de spieropbouwende werking van Tribulus dan ook onjuist.
Tribulus deed ook niets met de T/E-ratio. Sporters die Tribulus gebruiken riskeren dus geen positieve dopingtest.

1 6 - 0 7 - 2 0 0 7

  Knoflook houdt pinguins gezond (ANP 4 juli 2007) [Offline]
In Sjanghai beschermen oppassers in de dierentuin pinguins tegen schimmel met knoflook. De schimmel veroorzaakt bij nat weer maag- en darmproblemen, maar die blijven achterwege als de pinguins dagelijks vier teentjes knoflook door hun voer krijgen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken