Opgeladen: 19-11-2018
Opgeborgen in: Afslanken, Koolhydraatarm dieet
Translation: Yessir, carbohydrates make you fat: brand new human study (20-11-2018)

Maken koolhydraten dik? Deze gloednieuwe studie zegt van wel...

De theorie dat een dieet met veel koolhydraten - en dan vooral een dieet met veel snel opneembare koolhydraten - overgewicht in de hand werkt, is al oud. Koolhydraatrijke voeding prikkelt vooral de vetcellen om te groeien, maar zorgt er voor dat de rest van het lichaam juist minder energie krijgt, en het energieverbruik dus vermindert. Zegt die theorie. Voedingswetenschappers van de universiteit van Harvard publiceerden in BMJ een humane studie waardoor die theorie een stuk sterker staat dan voorheen.

Koolhydraten en overgewicht
De onderzoekers wilden met hun studie achterhalen of het 'koolhydraat-insuline-model' houdt snijdt. Dat model beschrijft hoe een dieet met veel koolhydraten overgewicht in de hand werkt.

In een persbericht [sciencedaily.com November 14, 2018] beschrijft onderzoeksleider Dadid Ludwig dat model als volgt: "According to this model, the processed carbohydrates that flooded our diets during the low-fat era have raised insulin levels, driving fat cells to store excessive calories. With fewer calories available to the rest of the body, hunger increases and metabolism slows - a recipe for weight gain."


Maken koolhydraten dik? Deze gloednieuwe studie zegt van wel...


Studie
De onderzoekers experimenteerden met een groep van 120 gezonde proefpersonen van 18-65 jaar. De proefpersonen hadden een BMI van 25 of hoger, en hadden voordat het echte experiment begon, 12 procent van hun gewicht verloren door een afslankdieet. In de 12 weken dat de proef duurde, kregen de proefpersonen een dieet dat precies genoeg kilocalorieën leverde om op gewicht te blijven.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 3 groepen. De ene groep kreeg een high carb-dieet, dat voor 60 procent uit koolhydraten bestond, een tweede groep kreeg een moderate carb-dieet, waarbij de energie voor 40 procent uit koolhydraten kwam. Een derde groep kreeg tenslotte een low carb-dieet, dat voor slechts 20 energieprocent uit koolhydraten bestond. Meer gegevens over het dieet van de proefpersonen vind je hier.

In een laboratorium bepaalden de onderzoekers voor, tijdens en de 12 weken, het energieverbruik van de proefpersonen.

Resultaten
Een dieet met weinig koolhydraten verlaagde de concentratie van de triglyceriden in het bloed. Dat is ongeveer hetzelfde als de concentratie VLDL, het 'allerslechtste cholesterol'. Tegelijkertijd verhoogde een koolhydraatarm dieet het 'goede cholesterol' HDL.


Maken koolhydraten dik? Deze gloednieuwe studie zegt van wel...


In de groep met een koolhydraatarm dieet nam het calorieverbruik met 200 kilocalorieën toe. In de koolhydraatrijke groep nam het calorieverbruik juist af.


Maken koolhydraten dik? Deze gloednieuwe studie zegt van wel...


"If this difference persists - and we saw no drop-off during [...] our study - the effect would translate into about a 20-pound [9.1 kilo] weight loss after three years, with no change in calorie intake", vertelt eerste auteur Cara Ebbeling in een persbericht. [sciencedaily.com November 14, 2018]

"Our observations challenge the belief that all calories are the same to the body. Our study did not measure hunger and satiety, but other studies suggest that low-carb diets also decrease hunger, which could help with weight loss in the long term."

Rol van insuline
Voordat de onderzoekers de proefpersonen in 3 dieetgroepen verdeelden, testten ze het effect van een portie glucose op hun insulinespiegel. Aan de hand daarvan verdeelden ze de proefpersonen in 3 andere groepen: een groep waarbij de insulinespiegel nauwelijks op glucose reageerde, een groep met een matige respons, en een groep waarbij de insulinespiegel sterk steeg.

Hoe sterker de insulinespiegel reageerde, hoe sterker was het effect van een koolhydraatarm dieet op het calorieverbruik. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Maken koolhydraten dik? Deze gloednieuwe studie zegt van wel...


Conclusie
"Dietary composition seems to affect energy expenditure independently of body weight", schrijven de onderzoekers in hun artikel. "A low glycemic load, high fat diet might facilitate weight loss maintenance beyond the conventional focus on restricting energy intake and encouraging physical activity."

"Additional research is warranted to examine the effects of glycemic load on body weight, with control of energy intake. If metabolic benefits of reduced glycemic load diets are confirmed, development of appropriate behavioral and environmental interventions would be necessary for optimal translation to public health."

Bron:
BMJ 2018;363:k4583.

Meer:
Met deze supplementen gaat afslanken met een laag-glycemisch dieet nog sneller (2-5-2018)
Koolhydraatarm dieet maakt sporters kilo's lichter zonder prestatieverlies (15-2-2018)
Crashdieet werkt beter zonder koolhydraten (22-8-2016)


Plantaardig koolhydraatarm dieet is gezond, dierlijk koolhydraatarm dieet niet

Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen

Na gewenningsfase functioneert sporter prima op een koolhydraatarm dieet

Plantaardig koolhydraatarm dieet is gezond, dierlijk koolhydraatarm dieet niet
Epidemiologen van de universiteit van Harvard berekenen in BMJ Public Health dat dit optimum iets onder de 50 energieprocent ligt. Maar een nog lagere inname van koolhydraten kan prima...

Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen
Elke dag een paar honderd kcal extra verbranden door meer bewegen. Een uitstekende afslankmethode. De hoeveelheid koolhydraten in je voeding verminderen. Nog een goede afslankmethode. Jammer dat je die twee niet met elkaar kunt combineren. Of...

Na gewenningsfase functioneert sporter prima op een koolhydraatarm dieet
Duursporters die al geruime tijd een koolhydraatarm dieet volgen, verbranden fors meer vet dan duursporters met een traditioneel koolhydraatrijk dieet. Zelfs bij een intensiteit waarbij hun spieren volgens de leerboeken niet meer hun energie uit vet kunnen halen, verbranden deze sporters vooral vet.