Opgeladen: 26-8-2019
Opgeborgen in: Magnesium, Suppletie voor duursporters
Translation: Supplementation with magnesium inhibits muscle breakdown in cyclists (a tiny bit) (27-8-2019)

Suppletie met magnesium remt spierafbraak bij wielrenners (een heel klein beetje)

Suppletie met magnesium remt spierafbraak bij wielrenners (een heel klein beetje)
Tijdens meerdaagse wedstrijden als de Tour de France remt suppletie met magnesium bij professionele wielrenners de afbraak van spiermassa een pietepeuterig klein beetje. Het effect is een kabouterkeuteltje groot, maar alle kleine beetjes helpen.

Studie
Spaanse biochemici, verbonden aan de University of Valladolid, experimenteerden gedurende een prominente wielerwedstrijd die 21 dagen duurde - drie maal raden welke wedstrijd dat was - met 18 professionele wielrenners uit 2 ploegen. Een dag voordat de wedstrijd begon, gingen 9 wielrenners elke dag bij het ontbijt een capsule met 400 milligram magnesiumoxide slikken. Het supplement dat de onderzoekers gebruikten was Magnesium 400 Supra Kapsel van Sanct Bernhard.

De 9 wielrenners in de controlegroep slikten geen magnesium. Ze kregen ook geen placebo.

Hmm. Da's raar.

O wacht. De wielrenners in beide groepen gebruikten dagelijks ook nog 10 milligram foliumzuur, 1000 milligram vitamine C, 1000 microgram vitamine B12, 3600 milligram leucine, 900 milligram isoleucine, 900 milligram valine en 1 gram glutamine.

Okee. Dan legt zo'n placebo misschien ook weinig gewicht in de schaal.

Resultaten
Tijdens de meerdaagse wielerwedstrijd verminderde de hoeveelheid magnesium in de rode bloedcellen van de wielrenners. De suppletie met magnesium verminderde die afname echter.


Suppletie met magnesium remt spierafbraak bij wielrenners (een heel klein beetje)


Tijdens de wedstrijd steeg in beide groepen de concentratie LDH, creatinine en creatinekinase in het bloed van de renners. Die stijging was gelijk in beide groepen.

De onderzoekers keken ook naar de concentratie myoglobine in het bloed van de renners. Ook dat is een merker voor spierschade. En wat myoglobinespiegel betrof, was er wel een verschil tussen beide groepen. Hij steeg minder snel in de magnesiumgroep. Een beetje minder.


Suppletie met magnesium remt spierafbraak bij wielrenners (een heel klein beetje)


Conclusie
"In conclusion, our results indicated that magnesium supplementation exceeding the recommended daily amount has a modest effect in maintaining muscle integrity", concluderen de onderzoekers.

"Adequate levels of magnesium intake from diet or combined with supplements can maintain serum magnesium and erythrocytic magnesium levels in physiological ranges, permitting muscle recovery from intense and strenuous exercise, as is found in a cycling competition."

Bron:
Nutrients. 2019 Aug 16;11(8). pii: E1927.

Meer:
Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort (12-11-2011)
Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1 (22-6-2011)
Gram magnesium laat testosteronspiegel stijgen met kwart (31-3-2010)
Epidemiologische studie: meer spierkracht door meer magnesium (29-9-2009)


L-Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel en spierkracht in sportieve vijftigplussers Menthol wapent wielrenners tegen warm weer

L-Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller
Wielrenners leggen een afstand van vier kilometer sneller af als ze een supplement met L-citrulline gebruiken.

Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel en spierkracht in sportieve vijftigplussers
Tongkat Ali is een interessant supplement voor wielrenners die de 55 zijn gepasseerd.

Menthol wapent wielrenners tegen warm weer
Het maakt waarschijnlijk niet uit of je een zelfgemaakte sportdrank gebruikt waarin je menthol hebt opgelost, of gelatinecapsules waar je op zuigt. Waar het om gaat is dat je tijdens continue intensieve inspanningen menthol in je mond krijgt.