Opgeladen: 02-12-2016
Opgeborgen in: Psychologie, Adoniscomplex
Translation: No translation yet

Liefde voor de sport houdt sporters weg van doping

In de meeste sportdisciplines moeten sporters vroeg of laat kiezen. Ze kunnen besluiten om doping te gebruiken, of besluiten om naturel te blijven. Die keuze wordt voor een belangrijk deel bepaald door hun motivatie om aan sport te doen. Dat ontdekte de gezondheidspsycholoog Derwin Chan. Chan is op dit moment verbonden aan de universiteit van Hong Kong, maar verrichtte het onderzoek waarover we het nu hebben aan Curtin University in Australië.

Studie
Chan publiceerde verleden jaar in de Journal of Science and Medicine in Sport een studie waarin hij 410 jonge topsporters en aanstormende topsporters onderzocht. Aan de hand van vragenlijsten bepaalde Chan hoe zij over doping dachten, en wat hun motieven voor hun sportbeoefening waren.

Chan achterhaalde of de sporters een "autonomous" of een "controlled motivation" voor hun sportbeoefening hadden. Onder een autonomous motivation verstaan gedragspsychologen een motivatie die voortspruit door wat iemand zelf wil of interesseert, terwijl een controlled motivation voortspruit uit anderen. Een autonomous motivation for sport is bijvoorbeeld dat je je sport gewoon interessant of aangenaam vindt, terwijl een controlled motivation for sport kan betekenen dat je traint omdat je prijzengeld en status wilt verdienen.

Sporters die helemaal niet waren gemotiveerd hadden een "amotivation for sport".

Chan achterhaalde ook waarom sporters geen doping wilden gebruiken. Was dat omdat de sporters geen rommel in hun lichaam wilden stoppen? In dat geval was er sprake van een "autonomous motivation for doping avoidance". Of was het omdat de sporters niet wilden worden betrapt op doping, met alle gevolgen van dien? In dat geval was er sprake van een "controlled motivation for doping avoidance".

Tenslotte konden sporters doping ook prima vinden. Dan was er sprake van "amotivation for doping avoidance".

Resultaten
Sporters die sporten vanwege de sport zelf waren meer geneigd om doping te vermijden dan sporters die sporten vanwege de beloning. Er was een verband tussen enerzijds een autonomous motivation for sport en anderzijds een autonomous motivation for doping avoidance en een controlled motivation for doping avoidance.


Liefde voor de sport houdt sporters weg van dopingSporters die zijn gemotiveerd door wat ze kunnen winnen met hun sport en niet-gemotiveerde sporters hadden vaak niets tegen doping.

Conclusie
"The findings suggest that athletes being autonomously motivated for sport, in comparison to those being controlled motivated or amotivated for sport, are more likely to be autonomously motivated for doping avoidance, a motivational orientation that is shown to be the most favorable to the formation of positive attitude [...] and intention of doping avoidance", concludeert Chan.

Bron:
J Sci Med Sport. 2015 May;18(3):315-22.

Meer:
Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk (11-3-2016)
Foute jongens, die anabolengebruikers (14-7-2015)
Eén op de vijf Amerikaanse homotieners gebruikt anabolen (5-2-2014)


Je hebt gewone anabolengebruikers en verslaafde anabolengebruikers, zegt studie Biggarexia treft alleen bodybuilders die anabolen gebruiken Anabolengebruikers missen hun vader

Je hebt gewone anabolengebruikers en verslaafde anabolengebruikers, zegt studie
Zo'n dertig procent van de Amerikaanse anabolengebruikers is verslaafd. Die anabolengebruikers zijn een aparte groep. Niet-verslaafde anabolengebruikers en naturelbodybuilders verschillen niet zo verschrikkelijk veel van elkaar, maar verschillen wel van de verslaafde gebruikers.

Biggarexia treft alleen bodybuilders die anabolen gebruiken
De drang om op het ziekelijke af groter en gespierder te willen worden - het Adoniscomplex of Biggarexia - komt niet bij naturelbodybuilders voor. Maar wel bij anabolengebruikers, zeggen Britse psychologen.

Anabolengebruikers missen hun vader
Bodybuilders die anabolen gebruiken hadden in hun jeugd een slechte band - of helemaal geen band - met hun vader. Of hij was er niet, of hij bemoeide zich niet met de opvoeding.