Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Psychologie       Adoniscomplex    

0 6 - 0 7 - 2 0 0 3

Anabolengebruikers missen hun vader

Bodybuilders die anabolen gebruiken hadden in hun jeugd een slechte band - of helemaal geen band - met hun vader. Of hij was er niet, of hij bemoeide zich niet met de opvoeding. Dat concluderen Amerikaanse psychiaters die 48 chemische bodybuilders vergeleken met 45 naturelbodybuilders.


Bodybuilders die anabolen gebruiken hadden in hun jeugd een slechte band - of helemaal geen band - met hun vader. Of hij was er niet, of hij bemoeide zich niet met de opvoeding. Dat concluderen Amerikaanse psychiaters die 48 chemische bodybuilders vergeleken met 45 naturelbodybuilders.


Met de bovenstaande tekst wierven de onderzoekers honderd proefpersonen in sportscholen voor een psychologisch onderzoek naar anabolengebruik. Dat onderzoek moest duidelijk maken waarom psychologen zo vaak psychische afwijkingen bij anabolengebruikers vinden. Komt dat door de anabolen? Of zijn anabolengebruikers al afwijkend voordat ze zichzelf op sap zetten?

Eerst verdeelden de onderzoekers hun proefpersonen in twee groepen, een farmacologische en een cleane. Dat deden ze door de proefpersonen er rechtsstreeks naar te vragen en het gewicht, de vetvrije massa en het vetpercentage van de mannen op te meten. Er bestaat een formule waarmee je aan de hand van die gegevens kunt berekenen of een lichaam zonder chemische middelen tot stand is gekomen.

De onderzoekers knikkerden drie bodybuilders uit de onderzoeksgroep. Ze zeiden dat ze clean waren maar hadden een verdacht ontwikkelde musculatuur, een vetpercentage van zeven procent en bovendien een indrukwekkende vet-vrije massa index (FFMI).

Ook een paar experimentele gebruikers die niet verder waren gegaan dan een kort kuurtje van acht weken, hoefden niet mee te doen.

Deze figuur geeft gegevens over de twee verschillende groepen. Statistisch significant was alleen het verschil in FFMI tussen gebruikers en niet-gebruikers.

Vervolgens lieten de onderzoekers een batterij tests los op de bodybuilders. De tests hadden betrekking op afwijkingen waarvan wetenschappers vermoeden dat ze anabolengebruik veroorzaken. Maar dit keer - en dat was het bijzondere van dit onderzoek - vroegen de psychiaters naar de situatie van de bodybuilders voordat ze gingen gebruiken. Een specifieke groep tests had betrekking op ADHD of hyperactiviteit.

In de criminologie is ADHD op dit moment net populair als de vrije radicalen in de supplementenscene. Gebrekkige concentratie zou zo'n beetje alles kunnen veroorzaken waarvoor we mensen in de gevangenis stoppen - inclusief druggebruik.

Nou - niet bij anabolengebruikers. Er was geen significant verschil tussen gebruikers en niet-gebruikers. Er was echter wel een verschil op de DSM-IV diagnosis of conduct disorder. Dat is een test die asociaal gedrag meet. Ben je als kind van huis weggelopen? Deed je vaak mee aan vechtpartijtjes? Moest je geregeld bij de directeur van de school komen? Antwoord je op zulke vragen vaak met 'ja', dan scoor je hoog op die test. En hoe vaker je rottigheid uithaalde toen je jong was, ontdekten de onderzoekers, hoe groter is de kans dat je anabolen gebruikt. [Tabel]

De anabolengebruikers vertelden ook vaker dan de cleane sporters dat ze een slechte relatie met hun vader hadden en terugkeken op een beroerde jeugd. Toch hadden de gebruikers niet veel vaker te maken gehad met seksueel en ander geweld. [Quote]

Een andere serie vragen meette hoe goed de bodybuilders in hun vel zaten. Zoals je hieronder ziet was er maar een enkel punt waarop de gebruikers significant van de cleane bodybuilders verschillen - hoe bewust ze waren van hun lichaam voordat ze gingen trainen met gewichten. De gebruikers waren beduidend onzekerder over hun lichaam dan de naturel-bodybuilders. Hoe onzekerder ze toen waren, hoe groter was de kans dat ze nu anabolen gebruikten. [Tabel]

Anabolengebruik verhoogt de kans op het gebruik van andere drugs. Fysiologen vermoeden dat anabolen iets veranderen in de hersenen, waardoor de kans op verslaving aan alcohol of andere drugs stijgt. Maar het verband tussen anabolen en drugs is complexer dan dat, ontdekten de psychiaters. De anabolengebruikers gebruikten vaak al andere middelen voordat ze aan de androgenen gingen. [Tabel]

Waarom gaan mannen anabolen gebruiken? Als ze hun materiaal bij elkaar vegen, denken de onderzoekers dat daarvoor meer factoren bij elkaar moeten komen.

In de eerste plaats moet de relatie met de vader slecht of helemaal afwezig zijn. Daardoor worden jongens later waarschijnlijk onzeker over hun lichaam. Komt daar nog een neiging tot grensoverschrijdend gedrag bij, dan grijpen de jongens later vaker naar middelen.

Kanayama G, Pope HG, Cohane G, Hudson JI. Risk factors for anabolic-androgenic steroid use among weightlifters: a case-control study. Drug Alcohol Depend. 2003 Jul 20;71(1):77-86. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken