Opgeladen: 25-6-2017
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Borstkanker, Psychologie
Translation: No translation yet

Leefstijladvies vergroot kansen van kankeroverlevers

Als vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker gedurende een jaar intensief worden onderricht in onder meer ontspanningstechnieken, goede voeding en het nut van lichaamsbeweging, dan neemt hun kans om te overleven drastisch toe. Dat blijkt uit experiment waarover psychologen van Ohio State University een kleine tien jaar geleden schreven in Cancer.

Studie
De onderzoekers verdeelden 227 vrouwen die waren behandeld voor borstkanker in 2 groepen.

Bij de ene groep deden de onderzoekers helemaal niets [Assessment only]. Voor de andere groep organiseerden de onderzoekers gedurende een jaar 26 keer een sessie, waarin de vrouwen leefstijladviezen kregen [Intervention].

Die adviezen gingen over "progressive muscle relaxation for stress reduction, problem solving for common difficulties (eg, fatigue), identifying supportive family members or friends capable of providing assistance, using assertive communication to get one's psychologic and medical needs met, strategies to increase daily activity (eg, walking, exercise), improving dietary habits (eg, lowering fat intake), and finding ways to cope with treatment side effects (eg, nausea) and maintain adherence to medical treatment and follow-up."

Resultaten

Grofweg elf jaar na de laatste sessie keken de onderzoekers hoe het met de vrouwen was gesteld, en ontdekten dat de intervention-groep het beter had gedaan dan de andere groep.


Leefstijladvies vergroot kansen van kankeroverleversToen de onderzoekers ook nog rekening hielden met de tijd die tussen het begin van de studie had gezeten en het ontdekken van de terugkeer van de kanker en het moment van overlijden, konden ze berekenen dat de adviezen de kansen van de vrouwen hadden verbeterd.

Sommige vrouwen in de intervention-groep hadden nog geen kwart van alle sessies bijgewoond. Toen de onderzoekers die uit hun studie knikkerden, waren de aanwijzingen dat de sessies effect hadden gesorteerd nog sterker.


Leefstijladvies vergroot kansen van kankeroverlevers


Leefstijladvies vergroot kansen van kankeroverleversMaar goed: hoe je het ook wendt of keert, de curven hierboven en hieronder (die betrekking hebben op alle vrouwen) zijn op z'n zachtst gezegd suggestief.


Leefstijladvies vergroot kansen van kankeroverleversConclusie
"In conclusion, a randomized clinical trial accruing women with regional breast cancer found that a 1-year, 26-session psychologic intervention was associated with improved survival 11 years later", resumeren de onderzoekers.

Omstreden
Een jaar na publicatie van dit onderzoek verscheen in hetzelfde tijdschrift een kritische reactie van psychologen van de American Cancer Society. [Cancer. 2009 Dec 15;115(24):5612-6.] Volgens de American Cancer Society was de methodologie van de onderzoekers zo slordig dat er geen conclusies uit de studie kunnen worden getrokken.

Een positievere bespreking is die van Peter Kaufmann. [Cancer. 2009 Dec 15;115(24):5617-9.]

Bron:
Cancer. 2008 Dec 15;113(12):3450-8.

Meer:
Hoe stress kanker in de hand werkt (23-6-2017)


Het anti-aging-effect van een eenvoudige ontspanningsoefening

Visolie dempt mentale stress

Gebukt onder stress? Een half uurtje mediteren per dag beschermt tegen burnout

Het anti-aging-effect van een eenvoudige ontspanningsoefening
Muscular progressive relaxation-oefeningen verminderen vermoeidheid, maken vitaler, verbeteren het dagelijkse lichamelijke functioneren, laten de hersenen beter werken en maken emotioneel stabieler.

Visolie dempt mentale stress
Humaan onderzoek. Proefpersonen hadden examenstress.

Gebukt onder stress? Een half uurtje mediteren per dag beschermt tegen burnout
Transcendente Meditatie werkt.