Opgeladen: 25-11-2018
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Low-intensity cardio stimulates muscle growth through strength training, high-intensity cardio does not (26-11-2018)

Laag-intensieve cardio stimuleert spiergroei door krachttraining, hoog-intensieve cardio niet

Laag-intensieve cardio stimuleert spiergroei door krachttraining, hoog-intensieve cardio niet
Frequente laag-intensieve cardiotraining zou wel eens spiergroei door krachttraining kunnen versnellen. Dat suggereert een dierstudie die Japanse onderzoekers, verbonden aan Nagoya University, publiceerden in Physiological Research. Volgens dat onderzoek heeft hoog-intensieve cardiotraining dit effect niet.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 3 groepen mannelijke muizen. De Japanners lieten de ene groep gedurende 4 weken 5 keer per week een half uurtje rennen op een labbekakkerig tempo op een loopband [LOW]. Een tweede groep muizen moest in die periode 5 keer per week een half uur rennen met een flink tempo [HIGH] en een derde groep deed helemaal niets [REST].

Na die periode haalden de onderzoekers in de ene achterpoot van de muizen de gastrocnemius-spier weg. Daardoor moesten andere spieren, zoals de plantaris en de soleus de taken van de gastrocnemius overnemen. Ze werden dus zwaarder belast [Overloaded legs]. Deze ingreep imiteert min of meer het effect van krachttraining.

In de andere poot haalden de onderzoekers geen spieren weg [Sham operated legs].

Vervolgens wachtten de onderzoekers een week. Daarna keken ze wat er was gebeurd met de spieren in achterpoten van de muizen.

Resultaten
In de overloaded legs zagen de onderzoekers dat vooral de plantaris-spier was gegroeid, en de soleus wat minder. Da's niet zo raar, want in de soleus zitten relatief meer kleine langzame spiervezels dan in de plantaris.

De onderzoekers zagen ook dat de grootste toename van de plantaris-spier had plaatsgevonden in de muizen die aan matig-intensieve cardiotraining hadden gedaan.


Laag-intensieve cardio stimuleert spiergroei door krachttraining, hoog-intensieve cardio niet


Laag-intensieve cardio stimuleert spiergroei door krachttraining, hoog-intensieve cardio niet


Op een manier die de Japanners niet begrijpen had de matig-intensieve cardiotraining tijdens de overload-fase gezorgd voor een extra activering van anabole signaalmoleculen als AKT en mTOR.

Conclusie
"Our study showed that chronic low intensity aerobic training enhanced muscle growth, indicating that mild aerobic exercise plays a role in maintaining muscle mass", schrijven de onderzoekers. "Our data showed for the first time that chronic low-intensity aerobic exercise precipitates overload-induced muscle growth."

Bron:
Physiol Res. 2018 Nov 23;67(5):765-75.

Meer:
Cardio en krachttraining niet op dezelfde dag voor optimaal trainingsresultaat (7-10-2016)
Combinatie krachttraining en cardio: workout aan het einde van de dag resulteert in meer uithoudingsvermogen en spiergroei (2-10-2016)
Soms versterkt cardiotraining het effect van krachttraining op de spiergroei (18-3-2016)


Afvallen gaat sneller met combinatietraining
De combinatie van cardiotraining en krachttraining werkt meer gewichtsverlies in de hand dan cardiotraining alleen, en ook meer dan krachttraining alleen.

Combinatie cardiotraining en krachttraining beste trainingsvorm bij overgewicht
Dikke mensen die willen sporten zijn het meest gebaat bij een combinatie van cardiotraining (of duurtraining) en krachttraining. Metastudie.

Beetje cardio versnelt herstel na krachttraining
Bewegingswetenschappers van California State University in Fullerton ontdekten dat een beetje matig-intensieve cardiotraining het herstel na een slopende krachttraining versnelt.