Opgeladen: 7-8-2016
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Your calf muscles won't grow? It's not your fault... (16-11-2016)

Je kuitspieren vertikken het om te groeien? Het ligt niet aan jou...

De meeste mannen en vrouwen die met gewichten trainen klagen dat ze hun kuitspieren bijna niet tot groei kunnen dwingen. Dat is geen inbeelding, rapporteerden Amerikaanse bewegingswetenschappers in de laten jaren tachtig van de vorige eeuw in Physical Therapy. De onderzoekers lieten proefpersonen 8 weken lang hun kuitspieren trainen op een degelijke manier, en merkten dat die inspanning geen effect had op de grootte van de kuiten.

Studie
De onderzoekers lieten een slordig dozijn mannen en een slordig dozijn vrouwen gedurende 8 weken drie keer per week hun kuiten trainen op een machine zoals je hieronder ziet.


Je kuitspieren vertikken het om te groeien? Het ligt niet aan jou...De proefpersonen trainden met een gewicht waarmee ze 9-13 reps konden maken. Elke training bestond uit vier sets.

Proefpersonen in een controlegroep trainden niet.

Voor en na de trainingsperiode bepaalden de onderzoekers de kracht in de kuitspieren van de proefpersonen. Met een scan bepaalden ze de omvang van de kuitspieren.

Resultaten
De proefpersonen die hun kuiten hadden getraind werden sterker. De mannen bouwden een beetje meer kracht op dan de vrouwen, maar dat verschil was niet statistisch significant.


De meeste mannen en vrouwen die met gewichten trainen klagen dat ze hun kuitspieren bijna niet tot groei kunnen dwingen. Dat is geen inbeelding, rapporteerden Amerikaanse bewegingswetenschappers in de laten jaren tachtig van de vorige eeuw in Physical Therapy. De onderzoekers lieten proefpersonen 8 weken lang hun kuitspieren trainen op een degelijke manier, en merkten dat die inspanning geen effect had op de grootte van de kuiten.De omvang van de kuiten [Calf circumference] nam niet toe door de training. Op de scans zagen de onderzoekers dat de training bij zowel de mannen als de vrouwen de kuitspier triceps surae met een millimeter liet toenemen. Ook dat effect was niet statistisch significant.

Conclusie
"Eight weeks of heavy-resistance training involving the triceps surae muscles elicits similar significant increases in isotonic muscle strength in both men and women without concurrent increases in muscularity", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Phys Ther. 1988 Feb;68(2):208-13.

Meer:
Verzwakte soleus brengt oudere vrouwen ten val 28-9-2013)
De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk (27-2-2011)
Kuiten groeien sneller met afgeknepen bloedvaten (26-12-2009)


Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker
Je kunt spieren trainen door alleen maar aan trainen te denken - en dat geldt dus ook voor je kuitspieren.

Een net iets betere manier om je kuitspieren te trainen
Het ziet er lullig uit, maar volgens deze studie werkt het.

Rekken van rechterkuit maakt beide kuitspieren sterker
Als je het slim aanpakt maakt het rekken van je spieren je sterker.