Opgeladen: 26-6-2021
Opgeborgen in: Koffie, Lever
Translation: Coffee protects against chronic liver disease (27-6-2021)

Koffie beschermt tegen leveraandoening

Als je elke dag een paar koppen koffie drinkt, verminder je de kans op een chronische leveraandoening. Het allerbeste werkt gewone gemalen koffie.


Koffie beschermt tegen leveraandoening


Studie
De onderzoekers, die waren verbonden aan de University of Southampton, gebruikten de gegevens van 495585 Britten die waren verzameld in het UK Biobank-project [ukbiobank.ac.uk] en gemiddeld een kleine 11 jaar waren gevolgd.

De onderzoekers hielden bij welke studiedeelnemers een leverziekte kregen, en welke niet.

Resultaten
Ongeveer driekwart van de studiedeelnemers dronk koffie - gewone gemalen koffie, oploskoffie of cafeïnevrije koffie - terwijl een kwart geen koffie dronk.

Ongeveer 3600 studiedeelnemers kregen een chronische leverziekte [CLD], 5400 studiedeelnemers kregen een chronische leverziekte of leververvetting [steatosis], 184 studiedeelnemers kregen een hepatocellulair carcinoom en 301 studiedeelnemers overleden.

Het drinken van koffie verminderde de kans op een leverziekte met grofweg 20 procent, en de kans op overlijden als gevolg van een leveraandoening met 49 procent.


Koffie beschermt tegen leveraandoening


De beschermende werking van koffie was optimaal bij een inname van 3-4 koppen koffie per dag.

Mechanisme
Het is niet duidelijk wat nu precies actieve stoffen in koffie zijn. Koffie beschermt ook tegen hart- en vaatziekten, en daarin speelt cafeïne wellicht een rol. Cafeïne blokkeert de A2aA-receptor, en remt daardoor de vorming van littekenweefsel op zieke levers. Cafeïne speelt echter geen rol bij de bescherming van de lever, want ook cafeïnevrije koffie heeft een positief effect.

Twee mogelijke andere interessant stoffen in koffie zijn chlorogeenzuur, kahweol en cafestol, die alle drie de verlittekening van leverweefsel kunnen blokkeren. Die laatste twee stoffen zitten voor in gemalen koffie. En laat dat nou net het koffietype zijn met de grootste beschermende werking.


Koffie beschermt tegen leveraandoening


Conclusie
"This study provides evidence of a protective effect of all types of coffee (including decaffeinated) against chronic liver disease outcomes", schrijven de onderzoekers.

"These findings are significant given the paucity of effective preventative and treatment strategies for chronic liver disease, especially in low to medium income countries, where the burden of chronic liver disease is highest."

Bron:
BMC Public Health. 2021 Jun 22;21(1):970.

Meer:
Koffie beschermt de lever - misschien ook tegen anabolen (13-6-2006)


Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger? Chlorella beschermt lever tegen hepatitis C-virus EGCG beschermt lever en nieren, verlengt levensduur

Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger?
Eerder berichtten we over een onderzoek uit Iran, waarin suppletie met karadamom-olie bij mensen met leververvetting de glucose- en cholesterolhuishouding verbeterde, en bovendien de irisinespiegel verhoogde.

Chlorella beschermt lever tegen hepatitis C-virus
Mensen die besmet zijn met het leverslopende hepatitis C-virus kunnen hun lever beschermen als ze supplementen met Chlorella vulgaris slikken. Een beetje.

EGCG beschermt lever en nieren, verlengt levensduur
Als je elke dag zo'n driehonderd milligram van het theeflavonoid EGCG binnenkrijgt, dan leef je misschien veertien procent langer. Als je tenminste net zo goed op EGCG reageert als de proefdieren van voedingswetenschappers van Harbin Medical University in China.