Opgeladen: 17-9-2018
Opgeborgen in: Probiotica, Kanker voorkomen & overleven
Translation: Kefir inhibits tumor growth: animal study (18-9-2018)

Kefir remt kanker in dierstudie

Kefir remt kanker in dierstudie
Kefir van melk en sojamelk heeft misschien een kankerremmende werking. Volgens een dierstudie, die onderzoekers van National Taiwan University in 2002 publiceerden in Nutrition and Cancer, activeert kefir het immuunsysteem om kankercellen op te ruimen.

Studie
De onderzoekers injecteerden kankercellen in de onderhuidse vetlagen van hun proefdieren. Ze gebruikten sarcoomcellen. Sarcomen komen bij mensen niet zo verschrikkelijk veel voor. Je moet altijd terughoudend zijn met het vertalen van dierstudies naar mensen, en dat geldt dubbel en dwars voor dierstudies waarin onderzoekers knaagdieren injecteren met sarcomen.

De onderzoekers verdeelden hun proefdieren vervolgens in 5 groepen. Een controlegroep kreeg niets, de 4 experimentele groepen dronken dagelijks een portie melk, sojamelk, melkkefir en sojamelkkefir.

De onderzoekers maakten hun kefirs zelf.

Het is ons in dit geval niet helemaal duidelijk hoe we het humane equivalent van de toegediende dosis moeten berekenen. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks maximaal twee glazen melk, sojamelk, melkkefir of sojamelkkefir gedronken. De minimale dosis was een theekopje melk, sojamelk, melkkefir of sojamelkkefir.

Resultaten
Melk versnelde de groei van de tumoren, sojamelk remde die af. De allerbeste tumorgroeiremmers waren melk- en sojamelk-kefir, ontdekten de onderzoekers. Die levensmiddelen reduceerden de groei met respectievelijk 65 en 71 procent.


Kefir remt kanker in dierstudieToen de onderzoekers de tumoren onder de microscoop bestudeerden, vonden ze in de sarcomen van de dieren die kefirs hadden gekregen veel dode cellen. Dat wijst erop dat de kefirs het immuunsysteem hadden geactiveerd om de strijd met de kankercellen aan te binden, denken de onderzoekers.

In de darmen van de muizen die kefir hadden gekregen vonden de onderzoekers meer van het antlichaam IgA. Dat wijst er op dat kefir het immuunsysteem in het darmen activeerde, en ervoor zorgde dat de kans op infectie via die route kleiner werd.


Kefir remt kanker in dierstudieConclusie
"We found that orally administered milk and soy milk kefirs not only inhibited tumor growth and induced the apoptotic form of tumor cell lysis, it also increased the total IgA levels in tissue extracts from the wall of the small intestine", vatten de onderzoekers samen.

"These results suggest that milk and soy milk kefirs may be considered among the more-promising food components in terms of cancer prevention and enhancement of mucosal resistance to gastrointestinal infections."

Bron:
Nutr Cancer. 2002;44(2):183-7.

Meer:
Sterker en fitter door een glas kefir per dag (6-9-2018)


Cyanidine, de kankerremmer in blauwe bessen
Volgens een in vitro-studie die is verschenen in Scientific Report zitten in blauwe bessen fenolen die het longevity-enzym SIRT6 activeren.

Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker
Chinese onderzoekers publiceerden een in vitro-studie die in ieder geval één manier blootlegt waarop carotenoïden de gezondheid beschermen: ze verlengen de levensduur van de Natural Killer-cellen die in ons lichaam kankercellen opruimen.

Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op
Fysieke inspanning verandert het lichaam voor kankercellen in een onvriendelijke omgeving. Deze dierstudie vertelt hoe.